Chileense mijnwerker haalt finish in NY

Edison Pena, één van de 33 Chileense mijnwerkers die twee maanden lang vastzaten, heeft zondag de marathon van New York dan toch uitgelopen. Ondanks een knieblessure finishte hij in 5u40:51.

Pena finishte onder luid applaus in 5u40:51. (foto belga)
Pena was daarmee ruim 3,5 uur langzamer dan de Ethiopische winnaar Gebre Gebremariam, maar voldeed wel ruimschoots aan zijn eigen verwachtingen. Donderdag had hij verklaard dat hij de wedstrijd in ongeveer zes uur wou lopen.

De 34-jarige Chileen had een knieblessure en moest daardoor vaak wandelen. Zelfs zijn opgave werd gemeld, maar Pena zette toch door.

De organisatoren hadden Pena uitgenodigd toen ze vernamen dat hij zich in een galerij van de deels ingestorte koper- en goudmijn, 600 meter onder de grond, fit had gehouden door te lopen. De organisatoren hadden voor hem een protocollaire rol bij de finish in gedachten, maar de mijnwerker wou absoluut aan de wedstrijd deelnemen, ondanks de blessure die hij in de mijn had opgelopen.

“Op blote voeten had ik nog gelopen”, reageerde Pena. “Ik heb geleden, gevochten tegen de pijn en met mezelf, maar heb de eindstreep gehaald. Het was het zeker waard om hier naar toe te komen. Ik heb genoeg geleden. Nu wil ik andere mensen motiveren. Hen overtuigen dat ze erg veel kunnen in het leven, als ze dat maar echt willen.”

MAURESMO DEBUTEERT

Ex-tennisster Amélie Mauresmo, voormalig nummer 1 van de wereld en winnares van twee grandslamtornooien (Australian Open en Wimbledon in 2006), liep in New York haar allereerste marathon en finishte in 3 uur en 40 minuten. De 31-jarige Française zette in december 2009 een punt achter haar tenniscarrière.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?