Checklist voor je eerste trailervaring

Zo trek je verantwoord op pad.
Trailrunning is een ideale manier om de mooiste plekjes natuur te ontdekken of om gewoonweg wat variatie aan je trainingen toe te voegen. Maar dat offroad lopen is ook een kunst. Ruwe en oneffen ondergrond, kronkelende bergpadjes, pittige hellingen… . Traillopen is een uitdaging, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om eropuit te trekken. Met deze checklist helpen we je graag op weg!
1. Wees realistisch bij het uitkiezen van je route 
5 kilometer op de loopband of een rondje in het park is heel wat anders dan 5 kilometer op oneffen grond lopen. Natuurlijke hindernissen als takken, steentjes en hellingen nemen heel wat van je snelheid weg. Overschat die loopafstand dus niet wanneer je je route uitstippelt en focus ook niet op het lopen van een snelle tijd.
2. Neem basisbenodigdheden mee 
Zorg ervoor dat je steeds iets van (sport)drank en een energiereep op zak hebt. Een kaart (voor als je geen internettoegang hebt met je smartphone) is zeker geen overbodige luxe wanneer je een onbekend gebied verkent. Laat ook steeds iemand weten waar je naartoe trekt en om hoe laat die persoon je terug kan verwachten. Safety first! 
3. Loop in het daglicht 
Aansluitend op die veiligheid: loop overdag. Er zijn maar weinig natuurpaden verlicht en als je geen risico’s (je voet omslaan, het pad kwijtraken,…) wil nemen, loop je beter niet in het donkerIs het in de zomer te warm om overdag te lopen? Sta wat vroeger op en trek er bij het eerste daglicht al op uit. 
4. Kies de juiste schoenen
De grootste verschillen tussen weg- en trailschoenen is dat die laatste zwaarder en stugger zijn en vaak een lager profiel heeft. Een trailschoen moet je voet beschermen tegen de typische kenmerken van ruw terrein. Het aanbod aan trailschoenen is de laatste jaren sterk gegroeid, waardoor je nu een ruime keuze hebt. Voor deskundig advies ga je best naar een loopspeciaalzaak, zoals Runners’ Lab. Voor zij die vaak kiezen voor routes die verharde wegen afwisselen met zachte ondergrond, kunnen gebaat zijn bij een ‘hybride’ loopschoen. Hier lees je meer over dit specifieke en populaire schoentype.
5. Verbeter je trail skills

Wil je beter voorbereid zijn voor je eerste of volgende trailloop? Werk dan aan je evenwicht en explosiviteit. Tijdens een trailloop wordt je behendigheid vaak op de proef gesteld: takken ontwijken, van links naar rechts draaien en soepel bergop lopen, … zo’n loopsessie vraagt heel wat van je spieren. Het kan daarom geen kwaad om je romp en (zij)beenspieren te versterken met gerichte kracht- en stabilisatieoefeningen. Door je spieren te versterken, vergroot je niet enkel je stabiliteit en kracht. Ook het risico op blessures neemt af. 

Wil je de mooiste trailpaden eens in eigen land ontdekken? Schrijf je dan in voor één van de Nature Trail Series. Meer tips over specifieke heuveltrainingen lees je nu ook in het meinummer van runningBE magazine. Nu verkrijgbaar in de winkel, webshop of lees het artikel hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?