Burgemeester geeft groen licht voor NY Marathon

De New York City Marathon gaat zondag gewoon door, ondanks de naweeën van de storm Sandy waar de stad nog mee kampt. Burgemeester Michael Bloomberg heeft het licht op groen gezet.

De organiserende New York Road Runners lieten eerder al weten geen reden te zien het evenement af te blazen. “De marathon is altijd een speciale dag geweest voor de New Yorkers en een symbool voor de vitaliteit en weerbaarheid van de stad”, aldus voorzitster Mary Wittenberg.

De komst van de vele lopers en supporters brengt naar schatting zo’n 260 miljoen euro in het laatje, waardoor het ook financieel interessant is voor de stad om de wedstrijd te laten doorgaan.

Voor het klaarmaken van het parcours worden geen al te grote problemen verwacht. De wedstrijd loopt dan wel door alle vijf de stadsdelen, maar de laaggelegen risicogebieden worden niet aangedaan.

PRIVÉFIRMA’S IPV AGENTEN

De organisatie gaat privéfirma’s inschakelen om de agenten te vervangen die normaal instaan voor de omkadering van het evenement. De politie van New York is momenteel immers te druk in de weer met de nasleep van Sandy. 

De openingstijden van de Marathon Expo, waar de borstnummers worden afgeleverd, zijn intussen verlengd. Wie afzegt, mag een plaatsje reserveren voor volgend jaar, maar krijgt zijn inschrijvingsgeld niet terugbetaald en zal voor 2013 dus opnieuw in de buidel moeten tasten.

GERAAKT IEDEREEN AAN DE START?

Het is nog niet duidelijk of ook alle ingeschreven lopers erbij kunnen zijn. De voorbije dagen zijn meer dan 18.000 vluchten van of naar de Amerikaanse oostkust geannuleerd. Heel wat Belgische deelnemers, onder wie Sabine Appelmans, zijn sowieso donderdag pas vertrokken.

Ook op de wedstrijddag zelf wordt het voor de 50.000 lopers en supporters geen sinecure om zich te verplaatsen naar de start op Staten Island. Het ferryverkeer en de tunnels waardoor de bussen rijden hebben heel wat te lijden gehad onder Sandy. Omdat heel wat mensen hun toevlucht zulen zoeken tot de auto, heeft burgemeester Bloomberg al aangekondigd dat voorlopig alleen wagens met drie of meer inzittenden op de bruggen naar het eiland mogen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?