Bungei wint recordeditie Brussels Marathon

De Keniaan Samson Bungei heeft de tiende editie van de Brussels Marathon gewonnen. In totaal namen een kleine 14.000 sportievelingen deel aan de verschillende wedstrijden, een nieuw record!

2.300 marathonlopers begonnen klokslag 9 uur in het Jubelpark aan de aantrekkelijke maar zware 42,195 km door door Brussel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Tervuren, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek.
 
De Kenianen Joash Mutai, de titelverdediger met een PR van 2u12:54, en Samson Bungei, met een persoonlijke besttijd van 2u08:39, startten als favoriet in de hoofdstad. Samen met hun landgenoot en pacemaker Abraham Kiprotich en de Marokkaan Lahlal El Hassane namen zij dan ook meteen het voortouw.

Na 10 km kwam het kwartet door in 32:14, met meer dan twee minuten voorsprong op de Belg Gino Van Geyte en 3,5 minuut op twee andere landgenoten Kris Moernaut en Vladimir Tonchinski. Halfweg koers (1u07:26) was El Hassane vooraan weggevallen. Bij de vrouwen kwam Hilde Kippers, de nummer twee van vorig jaar en ditmaal gegangmaakt door Tim Stessens, na 21 km als eerste door in 1u32:13.

Na 30 km zat het haaswerk van Kiprotich erop en mochten Mutai en Bungei het onder elkaar gaan uitvechten. Op acht kilometer voor de meet zette Bungei de beslissende demarrage in. Hij finishte op de Grote Markt in 2u15:49, 1:41 voor Mutai. Gino Van Geyte mocht na een eenzame wedstrijd na 2u28:37 knap mee op het podium. Met Vladimir Tonchinski en Kris Moernaut vervolledigden nog twee Belgen de top vijf.

Bij de vrouwen moest Hilde Kippers aan kilometer 31 totaal leeggestreden de strijd staken. De Zwitserse Maja Glesti nam vervolgens het commando over en zegevierde in 3u10:21.

BUNGEI: ‘BERGOP VERSCHIL GEMAAKT’

Samson Bungei wist met zijn vreugde geen blijf na zijn zege in Brussel. “Dit is het bewijs dat ik helemaal terug ben na een paar moeilijke jaren. Vandaag heb ik het verschil gemaakt op de steile klim op acht kilometer voor de meet. Ik zag dat Joash niet meer kon aanklampen en wist dat ik zegezeker was. De laatste kilometers waren echt genieten met al dat volk naast de kant. Mooi parcours hier ook in Brussel. We zijn de stad gisteren een beetje gaan verkennen, hier kom ik zeker nog eens terug.”

Gino Van Geyte wist met zijn 46 jaar knap beslag te leggen op de bronzen medaille. “Ik heb nochtans de hele wedstrijd alleen moeten lopen en dan heb ik ook nog een aantal minuten verloren met krampen. Maar al bij al kan ik heel tevreden zijn met mijn derde plaats, ook al omdat ik pas terug ben na een rugblessure. Ik heb vandaag het maximum eruit gehaald.”

9.000 DEELNEMERS OP HALVE MARATHON

Naast de marathon viel er nog heel wat te beleven in de hoofdstad. De meeste lopers, 9.000 om precies te zijn namen deel aan de Brussels Half Marathon. Abdeljebbar Sihammane versloeg na 1u09:51 Lander Van Droogenbroeck in een spannende sprint. De Slovaakse Petra Fasungova was de snelste vrouw in 1u22:40. De Mini-Marathon over 4 km met 1.000 deelnemers werd gewonnen door Thomas Vandiest, terwijl de Britse Holly Williams de snelste van de 800 dames was op de Ladies Run over dezelfde afstand. Ook de allerkleinsten kwamen aan hun trekken in de hoofdstad. 600 lopertjes liepen op de Chiquita Kids Run een kilometer door het Jubelpark.

Met het recordaantal van bijna 14.000 deelnemers is het aantal lopers op de Brussels Marathon & Half Marathon in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Opvallend is dat 25% van hen uit het buitenland komt, met een niet te onderschatten economische impact voor de Stad Brussel. Heel wat lopers liepen ook voor het goede doel door de hoofdstad, naar schatting werd er in totaal ruim 150.000 euro ingezameld.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.