Buizerds vallen lopers lastig

De laatste dagen komen er weer meldingen binnen van joggers die aangevallen worden door buizerds. Het Nederlandse programma EenVandaag geeft enkele tips om een luchtaanval te voorkomen. Bekijk het filmpje!

Roel Jacobs werd vorige week nog slachtoffer van een agressieve buizerd. Tijdens een jogpartijtje in het bosgebied van de Rode Del in Arendonk had een volwassen buizerd het tot vier keer toe op zijn hoofd gemunt.

“Hoewel hij toch twee keer met zijn klauwen in mijn haar heeft gezeten, raakte ik niet gewond. Maar ik ben wel echt moeten vluchten”, zegt Jacobs in Gazet van Antwerpen. “Ik ga nu al vijftien à twintig jaar lopen, maar dit is me toch nog nooit overkomen.”

Volgens Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen komen dergelijke incidenten elk jaar enkele keren voor, zeker in bosrijke gebieden als de Antwerpse Kempen en Limburg. Vooral joggers zijn daarvan het slachtoffer.

“Over het algemeen zijn buizerds heel schuwe vogels, maar ze zitten nu in hun broedseizoen. Dan gedragen ze zich nogal territoriaal en reageren op elke mogelijke bedreiging. Ze voeren schijnaanvallen uit om die te verjagen, zelfs naar mensen”, zegt Rodts.

Ook in Nederland zijn er heel wat meldingen van agressieve buizerds. Op onderstaand filmpje op Facebook is te zien hoe een jogger in Harbrinkhoek wordt aangevallen. Het programma EenVandaag maakte er in 2011 al een reportage over, bekijk het fragment hierboven! De belangrijkste tips tegen een luchtaanval zijn een ander traject kiezen tijdens het broedseizoen, vertragen in de buurt van de nesten en de buizerd aankijken omdat hij dan minder geneigd is aan te vallen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?