Buizerd belaagt lopers

Joggers passen maar beter op hun tellen in de bossen van de Merode, op de grens van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Een agressieve buizerd maakt er het leven van de sportievelingen de laatste tijd immers zuur.

Luc Pittevils uit Testelt maakte al meermaals op een weinig prettige manier kennis met de roofvogel tijdens het lopen. “Misschien al wel twintig keer”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Meestal zonder veel erg. Maar begin deze week was het toch raak. De buizerd greep naar mijn hoofd, met enkele open wonden als resultaat.”

“Ik ben een fervent natuurliefhebber, maar het kan toch niet dat iedereen die in het bos wil gaan joggen schrik moet hebben om aangevallen te worden door die buizerd. Of meerdere buizerds. Ik weet niet of het altijd dezelfde vogel is.”

Volgens Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder gaat het wellicht om een buizerd die lange tijd in gevangenschap heeft geleefd. Want wilde buizerds die mensen aanvallen, zijn volgens hem hoogst uitzonderlijk. “Tamme buizerds zijn amper in staat zelf voedsel te verzamelen. Daarvoor rekenen ze op de mens. En als die buizerd dan een jogger ziet passeren, associeert hij dat met eten.”

Pittevils hoopt dat er snel een oplossing komt. “Ik ben niet snel bang, maar ik loop nu toch altijd met mijn hoofd naar omhoog.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.