Buizerd belaagt joggers

Wie regelmatig gaat lopen in de bossen van de Merode op de grens van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg, past maar beter op zijn tellen. Een agressieve buizerd maakt er het leven van de joggers de laatste tijd immers zuur.

foto gelderlander
Meestal scheert de buizerd rakelings over het hoofd van de joggers, maar af en toe valt hij ook echt aan. “Ik ben niet snel bang, maar toen ik dat beest met z’n priemende ogen naar mij zag loeren ben ik toch een beetje sneller beginnen lopen”, lacht Luc Pittevils uit Testelt in Het Nieuwsblad. “Pas toen ik een stok opraapte en een beweging deed in zijn richting, vloog hij weg.”

“Een keer heeft de buizerd zelfs zijn scherpe klauwen in mijn hoofd gezet. Gevolg: twee snijwonden op mijn voorhoofd. En bloeden dat het deed. Mijn vrouw en ik hebben er toen nog om gelachen. We moeten bijna een helm opzetten als we nog veilig willen gaan joggen.”

Volgens Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder gaat het wellicht om een buizerd die lange tijd in gevangenschap geleefd heeft. “Ze zijn amper in staat zelf voedsel te verzamelen. Daarvoor rekenen ze op de mens. En als die buizerd dan een jogger ziet passeren, associeert hij dat met eten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?