Buitenlandse recreanten toegelaten in marathon Noord-Korea

De marathon van Pyongyang belooft komende zondag een historische editie te worden. Voor het eerst mogen immers ook recreantlopers uit het buitenland deelnemen in de Noord-Koreanse hoofdstad.

De marathon van Pyongyang bestaat al meer dan 25 jaar. Tot nu toe konden buitenlanders enkel deelnemen als ze prof waren en een uitnodiging kregen, maar vanaf dit jaar zijn dus ook uitheemse recreanten welkom. Volgen waarnemers heeft het Noord-Koreaanse regime de marathon vooral toegankelijker gemaakt om buitenlandse valuta binnen te halen.

Start- en aankomstplaats is het Kim Il-sung Stadion, waar 70.000 toeschouwers tijdens de loopwedstrijd ook nog vermaakt zullen worden met voetbal en volleybal. Van daaruit gaat het over brede, vlakke wegens langs talrijke monumenten ter verheerlijking van de familie Kim, zoals de Triomfboog, de Toren van het Eeuwige Leven en de Kim Il-sung Universiteit.

De deelnemers aan de marathon leggen dit stadsparcours in totaal vier keer af. Wie niet meer op schema ligt om te finishen binnen de vier uur, wordt uit de wedstrijd gehaald. Naast de marathon is er ook nog een halve marathon en een wedstrijd over 10 kilometer.

Volgens Koryo Tours in Peking is er vooral belangstelling van Amerikaanse en Britse lopers. In totaal worden er zo’n 200 buitenlandse recreantlopers verwacht.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?