Buiten sporten is beter

Steeds meer vrouwen ruilen de fitnesszaal in voor sporten in de open lucht. Volgens wetenschappers heeft dat ook zo zijn voordelen.

Sportbehamerk Shock Absorber ondervroeg 1.000 fysiek actieve vrouwen en daaruit bleek dat het zogenaamde ‘groene’ sporten de laatste vijf jaar met meer dan de helft is gestegen. “Een goede zaak”, zegt sportwetenschapster Jo Barton van de Essex University in Goed Gevoel. “Buiten sporten verbetert immers je humeur en zelfvertrouwen en herstelt je mentale vermoeidheid.”

“Daarbovenop lijkt een work-out in een natuurlijke omgeving makkelijker te gaan, terwijl je buiten eigenlijk harder traint”, gaat ze verder. “De groene omgeving vormt namelijk natuurlijke afleiding, waardoor je niet beseft dat je zo hard sport.”

Verder zorgt trainen in de openlucht ook voor meer variëteit qua weer en omgeving, waardoor je geïnteresseerd blijft. Je zal daarentegen sneller opgeven bij de voorspelbare fitnessroutines in een eentonige ruimte.

Toch raadt Barton aan om ook buiten in het gezelschap van anderen te sporten. “Als je dan eens een sessie mist, dan ben je meer geneigd om terug te keren, want anders heb je het gevoel dat je iedereen teleurstelt.” Bovendien is in groep buiten sporten meestal leuker dan in de fitness. “Er wordt meer gepraat en gelachen tijdens het groene sporten”, besluit ze.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?