Rik Ceulemans bij de start van de Brussels Marathon onder de Triomfboog in het Jubelpark. (foto belga) |
“De Brussels Marathon is de grootste van het land en het parcours is gewoonweg schitterend. Het is eigenlijk een citytrip voor lopers, want je komt voortdurend langs mooie bezienswaardigheden”, verklaart Ceulemans waarom Brussel zijn favoriete wedstrijd was en nog steeds is.
“Voor een supersnelle tijd moet je in de hoofdstad niet gaan, daar is het parcours te golvend voor. Het komt erop aan om constant geconcentreerd te lopen en op de juiste momenten in te houden of gas te geven.”
START ONDER TRIOMFBOOG
De start van de Brussels Marathon wordt gegeven onder de Triomfboog in het Jubelpark. “Die boog is voor mij hét symbool van de Brussels Marathon en ook de 20 km van Brussel. Na de start gaat het via het Schumanplein, het centrum van de Europese wijk, richting Wetstraat waar al meteen een korte klim ligt te wachten. Normaal gezien staan de auto’s daar bumper aan bumper, het geeft dus wel een apart gevoel als je vrank en vrij door die brede baan kan lopen.”
Na een lange rechte lijn draait het parcours linksaf langsheen het Warandepark en het Koninklijk Paleis. Maar hebben de toplopers eigenlijk wel oog voor al die bezienswaardigheden? “Toch wel, op een korte afstand moet je alles geven en supergeconcentreerd blijven. Maar tijdens een marathon ligt het tempo toch iets lager en heb je al eens tijd om rond te kijken. Ik had altijd alles gezien.
Het Koninklijk Paleis is één van de vele bezienswaardigheden tijdens de Brussels Marathon. (foto alain buyck) |
“Ook van de sfeer rondom het parcours krijg je als loper heel veel mee. Ik had natuurlijk het geluk dat ik goed herkenbaar was met mijn hanekam. Op de Brussels Marathon staan er bijvoorbeeld ook heel wat muziekbandjes naast het parcours en dat is altijd aangenaam.”
Even voorbij het Paleis wacht het Koningsplein met zijn diverse musea opgetrokken in majestueuze gebouwen. “Op het Koningsplein is er een stukje met kasseien, maar echt lastig zou ik dat niet noemen, daarvoor is het te vroeg in de wedstrijd”, weet Ceulemans.
Aan het indrukwekkende Justitiepaleis gaat het opnieuw linksaf de Louizalaan in. “Hier moet je een aantal tunnels in en uit. De hellingen zijn niet superzwaar, maar toch doe je er goed aan om je hier nog niet te vergalopperen. In de afdalingen liet ik mijn concurrenten hier meestal enkele meters weglopen, om ze als goede ‘klimmer’ in het stuk bergop terug bij te benen.”
GROENE LONG IN DE HOOFDSTAD
Aan het einde van de lange Louizalaan maken de marathonlopers een lus in het Terkamerenbos. “Zo’n groene long in een drukke stad is wel een verademing. Bij warm weer vinden de meesten hier ook wat verkoeling in de schaduw, al vond ik het zelf niet erg om in de hitte te lopen.”
Na de passage door Terkamerenbos dient de Franklin Rooseveltlaan zich aan. “Voor de vele buitenlandse deelnemers moet het wel leuk zijn om hier langs hun eigen ambassade voorbij te komen.”
Prachtige brede lanen, omgeven met groen en enkele idyllische meren leiden de lopers naar Hertoginnendal, waar in het verleden heel wat belangrijke hoofdstukken uit de Belgische politieke geschiedenis werden geschreven. Na een draai naar rechts loop je zo het Zoniënwoud binnen. “Opnieuw een stuk natuurpracht in onze hoofdstad. De wegen zijn hier licht golvend en je kan ver voor je uit kijken.”
Over de Brusselse Ring bereik je het Kapuceinenbos en vervolgens het prachtige Park van Tervuren achter het Afrikamuseum. Aan het einde van de Kasteelvijver ligt het keerpunt van de marathon. “Als je op de terugweg het Zoniënwoud uit komt gelopen krijg je op de Tervurenlaan een beruchte klim voorgeschoteld.
Na 42,2 km word je onthaald op de sfeervolle Grote Markt. (foto alain buyck) |
FINISH OP SFEERVOLLE GROTE MARKT
Via het Mongomeryplein lopen de deelnemers terug langs de startzone in het Jubelpark en de Wetstraat richting Brussel centrum. “Het laatste stuk richting Centraal Station is een vrij steile afdaling, daar kan het genieten beginnen. Je moet dan nog wel door enkele kronkelende kasseistraatjes, maar daar staan de supporters al rijen dik zodat je vleugels krijgt. De beloning van 42,2 km hard labeur wacht aan de finish op de sfeervolle Grote Markt, waar er cafés en restaurantjes genoeg zijn om na afloop terug op krachten te komen.”