Brussels Marathon gaat voor record

Nu zondag 6 oktober maakt de hoofdstad zich op voor de 10de editie van de Brussels Marathon & Half Marathon. Een recordaantal van ruim 14.000 lopers uit meer dan 50 (!) verschillende landen komt aan de start.

De 14.000 lopers zijn verdeeld over de marathon, halve marathon, Ladies Run (4 km), Mini-Marathon (4 km) en Chiquita Kids Run (1 km). De meeste lopers, ruim 8.000, starten in de halve marathon, maar ook de marathon zit in de lift en trekt 2.500 lopers aan.

GROTE INTERESSE UIT HET BUITENLAND 

Nog eens 2.000 lopers meer dan vorig jaar kiezen voor Brussel. Op 5 jaar tijd is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld. Opvallend is dat 25% van de deelnemers uit het buitenland komt en deze wedstrijd aan een weekendje Brussel koppelen. De economische impact van de marathon voor de Stad Brussel, die je ook in andere wereldsteden terugziet, neemt dan ook toe.

Samen met VisitBrussels en Brussels minister van Externe Betrekkingen Guy Vanhengel werd een heel programma samengesteld zodat buitenlandse bezoekers maximaal van hun weekend in Brussel kunnen genieten. Zo is er niet alleen de Marathon Expo, waar lopers al op vrijdag en zaterdag hun nummer kunnen afhalen, maar ook de mogelijkheid om met de voordelige BrusselsCard verschillende attracties te bezoeken. Deelnemers krijgen een extra korting.

Naast het toeristische aspect is het vooral het aantrekkelijke parcours door Brussel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Tervuren, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek, met als apotheose de finish op de Grote Markt, dat deze marathon uniek maakt.

WIE KLOPT DE KENIANEN?

Topfavorieten blijven de Kenianen. Joash Mutai, de winnaar van vorig jaar, die een persoonlijk record van 2u12m54s heeft, krijgt met zijn landgenoot Samson Bungei een sterke tegenstander. Bungei zijn persoonlijke besttijd staat op 2u08m39s, maar die dateert van 2009. Outsiders zijn Gino Van Geyte en Vladimir Tonchinski

BRUSSEL LOOPT MASSAAL VOOR HET GOEDE DOEL 

Heel wat lopers lopen niet enkel de marathon of halve marathon voor hun persoonlijk doel, maar ze doen dit meer en meer om fondsen te werven. Ook in Brussel heb je als loper de keuze uit verschillende goede doelen: Handicap International, Missing Children Europe, de Muco Vereniging, Think Pink en nog enkele andere goede doelen.

De Brussels Marathon & Half Marathon staat open voor alle goede doelen. “We zijn erg blij dat wij een klein steentje kunnen bijdragen”, zegt organisator Greg Broekmans. “Maar het echte werk is aan de lopers. Wij raden iedereen aan om zich aan te sluiten en geld in te zamelen voor een van deze projecten. Op de website vind je alle info om je aan te sluiten. We zijn er van overtuigd dat dit een extra motivatie voor ieders deelname is. Naar schatting wordt er ruim 150.000 euro ingezameld op zondag.”

Lopers kunnen nog inschrijven tijdens de uitgebreide Marathon Expo, die dit jaar op de sporttereinen in het Jubelpark plaatsvindt op vrijdag (15-20u), zaterdag (11-19u) en zondag (vanaf 7.00u).

Programma
9.00 uur: Brussels Marathon
9.30 uur: Mini-Marathon (4 km)
9.45 uur: Ladies Run
10.30 uur: Brussels Half Marathon
11.00 uur: Chiquita Kids Run (start & finish in het Jubelpark)

Start: Jubelpark
Finish: Grote Markt

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?