Brugse marathondebutant lokt meer volk dan Brussel & Antwerpen

Over zo'n twee weken vindt de eerste Great Bruges Marathon plaats. Een debutant op de loopkalender die heel populair is.

De Great Bruges Marathon biedt wedstrijden van 42,195 km en 21,1 km aan, zowel voor lopers als wandelaars. Op zondag 15 oktober zullen er naar schatting 5000 mensen deelnemen aan de eerste editie, want nu al staat de teller op 4500 inschrijvingen. Opvallend is dat de volledige marathon het populairst is. Met nu al ruim 2000 lopers aan de start doet Brugge beter dan Antwerpen en Brussel.

Parcours

Het parcours bevindt zich voor 100% op Brugs grondgebied. Centraal staat de verbinding met de zee. De start van de marathon ligt in het historisch centrum aan de Dijver. De lopers trekken noordelijk naar de kust van Zeebrugge en keren daarna terug om te finishen in de schaduw van het Belfort op de Markt. Onderweg laten passages langs pittoreske dorpen zoals Lissewege, Koolkerke, Dudzele en Zwankendamme je kennismaken met het beste wat Brugge te bieden heeft. Intussen werd zowel het parcours van de volledige als de halve marathon meermaals opgemeten en gehomologeerd door de Internationale Atletiekfederatie IAAF.

Buitenland

Er is voor dit evenement ook veel interesse vanuit het buitenland. Ruim 20% van de deelnemers heeft een andere nationaliteit dan de Belgische. De Fransen zijn in de meerderheid, gevolgd door de Nederlanders, de Britten en de Italianen. Deelnemers van 36 verschillende nationaliteiten schreven zich al in. Burgemeester Renaat Landuyt: “De bezoekerscijfers voor de stad zijn opnieuw in stijgende lijn. Ook via de marathon merken we dat Brugge een topbestemming blijft. Deelnemers krijgen tijdens het evenement meteen een rondleiding door zowel een deel van de historische binnenstad, als door de polderdorpen en onze badplaats.” Schepen van Sport Dolores David: “De marathon is duidelijk een meerwaarde op de stedelijke loopkalender. Al is het ook dankzij de goede organisatie en de fijne ervaringen die deelnemers opdeden tijdens de andere Brugse loopevenementen, dat veel lopers zich nu aanmelden voor de marathon of halve marathon.”

Diaz Rodriguez & Naert

Ook de Bruggelingen zijn geïnspireerd door het evenement. Nadat eerder al Alexander Diaz Rodriguez zijn deelname aan de marathon bevestigde, zal ook Koen Naert aan de start staan. De beste Belgische marathonloper van het moment neemt deel aan de halve marathon. “In eigen streek een halve marathon kunnen lopen, dat is de gedroomde voorbereiding voor de Marathon van New York van begin november”, preciseert Naert.

Culinair tintje

Voor de massa lopers en wandelaars wordt het een enorme beleving. Op veel plekken is er muzikale ondersteuning voorzien. Daarnaast is er niet alleen de zeer complete bevoorrading met water, sportdrank en bananen, maar ook een food tasting op de Burg en voor de wandelaars zelfs onderweg.

Met partners Brugse Zot, Brugge Kaas en hotelschool Spermalie kunnen deelnemers niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk van Brugge proeven. Zo zullen de leerlingen van de hotelschool voor alle marathondeelnemers een degustatiebord met 4 gerechtjes maken. En ook voor de deelnemers aan de halve marathon zijn er uiteraard een aantal hapjes voorzien. De inspanning doorspoelen kan iedereen met een Brugse Zot. Voor de wandelaars zijn er op het parcours rijsttaartjes en op de Zeedijk – toepasselijk – een maatje en … een glaasje cava.

Think-Pink

Goede doel Think-Pink biedt de wandelaars aanvullend een lunch aan in Lissewege, dat figuurlijk op 15 oktober wordt omgevormd tot roze dorpje. De volledige opbrengst van die lunch gaat naar borstkankeronderzoek. 

Inschrijven voor alle afstanden van de Great Bruges Marathon kan nog tot en met vrijdagavond 13 oktober online (zie hieronder) en op zaterdag 14 en zondag 15 oktober in de hallen van het Belfort.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?