Bruggelingen Lieven Verstraete en zoon Kaz verkennen vernieuwd parcours Athora Great Bruges Marathon

De Athora Great Bruges Marathon is op zondag 15 oktober toe aan zijn zesde editie. Terwijl het parcours de vorige keren steevast richting Zeebrugge en de Noordzee trok, krijgen de deelnemers dit jaar een vernieuwde omloop in en rond het historische stadscentrum voorgeschoteld. Voor RunningBE magazine trokken we al fietsend op verkenning met Lieven Verstraete, Bruggeling in hart en nieren en presentator van De Zevende Dag, en zijn zoon, trailrunner en loopcoach Kaz Verstraete. 

De start van de Athora Great Bruges Marathon op de Dijver kan moeilijk authentieker zijn dan het nu is. Hier, aan de wereldberoemde Brugse Reitjes, ondernemen jaarlijks miljoenen toeristen een boottochtje door het hart van de stad. Voor VRT-journalist Lieven Verstraete (60) en zijn zoon Kaz (31) voelt dit als thuiskomen. Lieven liep hier bijna een halve eeuw geleden school in het middelbaar van het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut, bij Bruggelingen ook wel gekend als De Frères, terwijl Kaz met zijn jeugdvrienden menige uren in de Brugse binnenstad doorbracht.

Via de Katelijnestraat, de Gentpoort, het Koningin Astridpark, de Coupure en de Kruispoort krijgen de lopers hun eerste passage langs de Brugse Vesten voorgeschoteld. Deze onverharde, maar vlot beloopbare strook klinkt Lieven en Kaz als muziek in de oren. “Op sportief vlak is dit voor mij het mooiste wat Brugge te bieden heeft”, benadrukt Lieven, die al 35 jaar bij de VRT werkt en die in het verleden Het Journaal en Terzake presenteerde en nu al zes jaar elke zondagmorgen het gezicht van De Zevende Dag is. “Zelf ben ik vooral een fietser – via de Damse Vaart richting Sluis, Groede, Breskens en soms zelfs Zoutelande in Zeeland – maar ik probeer ook drie keer per week te lopen. Meestal op een loopband in de fitness, omdat ik een kunstheup heb en de dokter mij afraadt om buiten te lopen. Eén keer per week doe ik dat toch, langs deze Vesten. Dit is mijn favoriete rondje van 9,5 km vanuit Sint-Michiels, waar ik woon. Zo kan ik in een klein uurtje helemaal rond Brugge lopen, grotendeels autovrij en tussen het groen. Ik denk dat elke Bruggeling hier naartoe komt, want in het centrum van de stad tussen al die toeristen lopen, is ook niet alles. In welke richting ik dat doe? Dat hangt af van het weer. (knipoogt) Ik probeer altijd met meewind af te sluiten.” Kaz voegt eraan toe dat hij hier in zijn jeugdjaren altijd zijn boterhammen kwam opeten met zijn vrienden. “En natuurlijk heb ik hier, langs de Vesten, ook ettelijke intervalsessies gedaan.”

(…)

De uitgebreide vooruitblik van Lieven en Kaz lees je in het nieuwste RunningBE-magazine, waarin de Brugse loopfanaten je meer vertellen over de highlights van het parcours – van het pittoreske Damme tot het Boudewijnpark en finish op de Grote markt.

RunningBE-magazine is verkrijgbaar in de supermarkt en dagbladhandels. Je kan het septembernummer ook eenvoudig online bestellen via onze webshop.

Neem zeker ook een kijkje op de website van de Athora Great Bruges Marathon: www.athoragreatbrugesmarathon.be

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?