‘Bronzen’ Bashir Abdi jaagt op Europees record in Rotterdam

Bashir Abdi, op spraakmakende wijze winnaar van de bronzen marathonmedaille tijdens de Olympische Spelen, gaat na zijn succes in Japan op recordjacht in Rotterdam. De Gentenaar wil op zondag 24 oktober tijdens de 40ste editie van NN Marathon Rotterdam het Europees record op zijn naam zetten.

Rotterdam is voor mij dé stad van de marathon”, zegt de 32-jarige Abdi. “Er ligt een snel parcours en de organisatie is altijd top. Bovendien voelt ‘Rotterdam’ voor mij als een thuiswedstrijd. Dat heb ik nergens anders. Als ergens het Europese record voor mij haalbaar is, is het hier, maar ik zal er wel mijn uiterste best voor moeten doen.”

Abdi maakte in 2018 zijn debuut op de marathon in Rotterdam: 8ste in 2.10.46. Een jaar later verbeterde hij het Belgische record van Vincent Rousseau met 17 seconden tot 2.07.03 (Londen, 7de). Een paar maanden later overtrof hij zichzelf opnieuw in Chicago (5de in 2.06.14). En in 2020 was Abdi in Tokio nog veel sneller: 2.04.49 (2de), de op een na snelste Europese tijd.

Na de olympische race op 8 augustus in Sapporo (2.10.00) wordt de NN Marathon Rotterdam zijn zesde wedstrijd over de klassieke afstand van 42.195 meter. Abdi wil op 24 oktober in Rotterdam een aanval doen op het Europees record. Dat is met 2.04.16 in handen van Kaan Kigen Özbilen, een tot Turk genaturaliseerde Keniaan die vroeger bekendstond als Mike Kipruto Kigen. Özbilen liep het record in 2019 in Valencia.

Abdi liep afgelopen weekend in het Engelse Newcastle zijn eerste wedstrijd sinds de Olympische Spelen. De Gentenaar werd zesde in de Great North Run, de grootste halve marathon ter wereld. Hij finishte in 1 uur, 2 minuten en 8 seconden. Zijn persoonlijk record bedraagt 1 uur, 1 minuut en 50 seconden. De zege was voor de Brit Marc Scott in 1.01.22.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.