Brit loopt van Preston naar Ieper

De Britse ultraloper en ex-militair Dave Moretta gaat deze week in vijf dagen tijd van het noord-Engelse Preston naar het West-Vlaamse Ieper lopen. Hij doet dat om de start van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Moretta start zijn tocht op maandag 4 augustus in Preston. Van daaruit loopt hij naar Dover, waar hij per boot of met de Eurostar de oversteek zal maken naar het Europese vasteland. Als alles goed gaat, wordt hij op vrijdag 8 augustus om middernacht aan het Ieperse stadhuis verwacht, uiteraard na een passage onder de Menepoort. Een delegatie van het Ieperse stadsbestuur zal de Brit opwachten om hem welkom te heten.

Moretta onderneemt deze stunt enerzijds om de start van de Eerste Wereldoorlog te herdenken en anderzijds om geld in te zamelen voor de opvang voor veteranen en hun gezinnen op vlak van revalidatie tot huishoudhulp. In totaal wil hij 20.000 pond ophalen voor het goede doel. De ex-militair is overigens niet aan zijn proefstuk toe wat betreft langeafstandslopen. Zo liep hij onlangs nog 18 marathons in evenveel dagen.

Moretta beseft dat het een zware klus wordt. “Ik loop elke dag 116 kilometer en zal daarvoor 15 uur onderweg zijn”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Het fysiek volhouden is slechts 70% van de uitdaging. De overige 30% is mentaal. Ik loop dan ook alleen. Een aantal mensen had wel aangeboden om me te vergezellen, maar ik was bang dat ze het niet zouden volhouden.”

Ook heel wat loopwedstrijden herdenken dat WOI 100 jaar geleden uitbrak. In het julinummer van running.be magazine vind je de Groote Oorlogslopen-kalender met events die gelinkt zijn aan die verschrikkelijke wereldbrand. Nu te koop in de winkel of bestel je exemplaar HIER online!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?