Boston is de eerste van The Big Five

Komende maandag 19 april staat met de Boston Marathon de eerste van The Big Five op het programma. Boston is al toe aan zijn 114de (!) editie en is daarmee de oudste jaarlijks georganiseerde marathon.

Deelnemers aan de Boston Marathon moeten zich kwalificeren in andere wedstrijden. (foto belga)
De állereerste marathon werd gehouden in de zomer 1896 tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in Athene. Voor de oorsprong van deze marathon moeten we al teruggaan naar het jaar 490 voor Christus, toen de Griekse soldaat Phidippides van Marathon naar Athene gesneld zou zijn om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de Perzen te melden.

Het succes van de eerste moderne marathon in 1896 zette John Graham, manager van het Amerikaans Olympisch Team, ertoe aan om er een jaar later zelf eentje te organiseren in Boston. New Yorker John J. McDermott was toen de snelste van de 15 dappere deelnemers en legde de iets meer dan 39 kilometer af in 2u55:10. Pas in 1927 zou het parcours verlengd worden tot de volledige 42,195 km om aan de olympische norm te voldoen.

De Boston Marathon is met zijn 114 edities de oudste jaarlijks georganiseerde marathon ter wereld. Het vormt samen met New York, Chicago, Londen en Berlijn the Big Five.

Ongeveer 20.000 lopers staan jaarlijks aan de start. Zij moeten zich eerst kwalificeren in andere marathons, voordat ze in Boston mogen deelnemen. In 1996 werden de kwalificatie-eisen ter ere van de honderdste Boston Marathon opgeheven en namen er 38.000 lopers deel.

Supertijden worden er niet gelopen in Boston. Dat heeft onder meer te maken met Heart Break Hill bij Newton, een lange, slopende heuvel die de lopers op moeten om vervolgens de afdaling naar de finish in Boston in te zetten.

VROUWEN NIET TOEGELATEN

Tot en met 1968 werd de Boston Marathon gehouden op 19 april: Patriot’s Day. Vanaf 1969 werd deze feestdag verplaatst naar de derde maandag van april en zo kreeg de marathon ook een vaste stek op maandag.

Katherine Switzer werd in 1967 bijna uit de wedstrijd geduwd.
Pas in 1972 werden vrouwen officieel toegelaten tot de Boston Marathon. Roberta Gibb liep als eerste vrouw mee in 1966 maar zonder borstnummer.

Een jaar later liep Katherine Switzer wel met een officieel borstnummer nadat ze haar geslacht niet had vermeld bij de inschrijving. Toen de organisatoren ontdekten dat er een vrouw meeliep, probeerden ze Katherine letterlijk uit de wedstrijd te duwen, evenwel zonder succes. 

Vorig jaar was de Ethiopiër Deriba Merga de snelste in 2u08:42. De Keniaanse Salina Kosgei was de snelste vrouw in 2u32:16.


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?