Borstkankerpatiëntes lopen dwars door Hasselt

Op 13 oktober zullen twaalf borstkankerpatiëntes deelnemen aan HBvL Dwars door Hasselt. Ze willen daarmee de nationale borstkankercampagne Think Pink promoten.

Kathleen Vanhouttegem uit Hasselt is één van de twaalf. Na haar operatie moest ze samen met dertien andere vrouwen drie maanden lang een oncologisch revalidatieprogramma volgen. “Dat moet omdat velen na een kankerbehandeling sneller moe zijn of last hebben van angst en somberheid”, zegt Kathleen in Het Belang van Limburg. “Naast elf info-avonden over kanker bijwonen, moesten we elke week sporten: badmintonnen, fitnessen en wandelen.” En tijdens dat programma ontstond het idee om mee te lopen in HBvL Dwars door Hasselt.

“De meeste vrouwen en ik wilden samen blijven sporten. We zouden één keer per week aquajoggen, maar toen we hoorden dat Think Pink dit jaar voor het eerst zou meedoen aan Dwars door Hasselt, besloten we ons in te schrijven. We willen Think Pink steunen en onderstrepen hoe belangrijk borstonderzoek is. Veel vrouwen gooien de brief voor hun screening immers gewoon in de vuilbak”, aldus Kathleen.

FYSIEK EN PSYCHOLOGISCH ZWAAR

Zijn Kathleen en haar vriendinnen na het intensieve revalidatieprogramma klaar voor Dwars door Hasselt? “Nu nog niet, maar in september beginnen we met trainen. We gaan waarschijnlijk met Start to Run beginnen en hopen zo tegen 13 oktober klaar te geraken”, legt Kathleen uit. “We zullen diep moeten gaan en afzien, maar samen zullen we erdoor komen. Het is ook niet de bedoeling om als eerste over de lijn te komen. We gaan proberen de korte tour van drie km uit te lopen. We zijn tenslotte allemaal nog herstellende.”

Niet alleen fysiek – de oudste van de vrouwen is 66, de jongste 34 – wordt de loopwedstrijd zwaar, maar ook psychologisch. “Enkele van de vrouwen in ons groepje kiezen er daarom voor om niet in een T-shirt van Think Pink te lopen”, voegt Kathleen toe.

Kathleen en haar medelopers zijn overigens nog op zoek naar sponsors. “Think Pink zorgt voor onze inschrijving voor Dwars door Hasselt, maar vraagt iedereen die voor hen loopt om 100 euro in te zamelen voor de campagne. Via familie en vrienden hebben we wel al geld kunnen verzamelen, maar hoeveel te meer hoeveel te beter natuurlijk”, aldus Kathleen. En grote sponsors vinden blijkt niet evident. “Een van ons is erin geslaagd 600 euro te verzamelen, maar voor de rest blijkt het moeilijker. Ikzelf heb al veel bedrijven aangeschreven, maar ofwel past het niet in hun budget, ofwel sponsoren ze Dwars door Hasselt al. Alle sponsors blijven dus welkom.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?