Borstkankerpatiënten trainen al voor 10 Miles

Regen, wind,... De herfst is in het land, maar dat hield een aantal revaliderende borstkankerpatienten niet tegen om al te starten met hun voorbereidingen op de DVV Antwerp 10 Miles!

Think-Pink, de nationale borstkankercampagne, probeert zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. In het kader van Run for Think-Pink lopen sinds september 2013 samenwerkingen met verschillende ziekenhuizen en bedrijven.

AZ NIKOLAAS TRAINT VOOR SHORT RUN

Een mooi voorbeeld is de samenwerking met de borstkliniek en de oncologische revalidatie van AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. Eva Dobbelaere is verantwoordelijk voor de onco-revalidatie, wat inhoudt dat kankerpatiënten bij haar komen revalideren na chemo- en/of radiotherapie. “De meeste van mijn patiënten zijn borstkankerpatiënten. Het revalidatieprogramma dat AZ Nikolaas aanbiedt, loopt voor twaalf weken en patiënten komen drie keer per week langs. Ze voeren dan fysieke oefeningen uit en gaan naar psychosociale sessies waarin onderwerpen zoals geheugen- en concentratiestoornissen, angst voor herval en langdurige nevenwerkingen aan bod komen.”

“Op het einde van het revalidatieprogramma kregen we vaak de vraag wat het ziekenhuis nog aanbiedt. De mensen hebben zin om in beweging te blijven, maar weten niet waar ze op hun niveau terecht kunnen. Run for Think-Pink sprak ons onmiddellijk aan en doordat Think-Pink een trainer voorziet die zich richt op lotgenoten van elk niveau leek het ons perfect.”

“Sinds januari 2014 komen onze lotgenoten wekelijks samen om te lopen en hun eerste doel was de Short Run van de DVV Antwerp 10 Miles. De trainingen zijn voor iedereen een positieve ervaring doordat we inderdaad individueel begeleid worden door iemand die weet hoe je moet omgaan met lotgenoten die willen sporten.”

“De Short Run van dit jaar is een ervaring die ik nooit zal vergeten (bekijk de foto’s via de link hieronder). Iedereen heeft de 5 km uitgelopen terwijl sommigen van hen aan het begin van het revalidatieprogramma met moeite twee minuten konden wandelen. Een aantal daarvan is nu reeds gestart aan de voorbereidingen om de 10 Miles te doen in 2015. Een prestatie die velen niet voor mogelijk achten, doch mits de juiste begeleiding en coaching wel zullen in slagen. En intussen stromen weer nieuwe deelnemers in.”

IEDEREEN KAN MEEDOEN MET RUN FOR THINK PINK

Jana Cornelis, projectverantwoordelijke van Run for Think-Pink, licht toe hoe je kunt participeren. “Op runforthink-pink.be kan iedereen, dus ook niet-lotgenoten en mannen, zich het ganse jaar door registreren voor een loopwedstrijd naar keuze. Ze engageren zich om minimum 100 euro in te zamelen.”

“In ruil regelt en betaalt Think-Pink niet alleen hun inschrijving maar ontvangen ze ook een Run for Think-Pink T-shirt en enkele gadgets. Bovendien zijn ze ook verzekerd, bieden we ondersteuning voor de fondsenwerving en organiseren we looptrainingen in 13 steden in België in samenwerking met professionele trainers. Die houden rekening met ieders persoonlijke medische situatie en bieden een trainingsschema op maat aan. Op de wedstrijddag zelf zijn de lopers ook onze vip’s in de Think-Pink comfort zone met massages, een drankje en een warm onthaal.”

1.738 LOPERS in 2014

“Door mee te lopen met Run for Think-Pink kan je je steentje bijdragen aan de strijd tegen borstkanker, want alle ingezamelde fondsen gaan integraal naar onze projecten en dienen als financiële steun voor lotgenoten”, gaat Cornelis verder. “In 2014 werd zo meer dan 60.000 euro ingezameld door 1.738 lopers tijdens 15 verschillende loopwedstrijden. In 2015 willen we dat bedrag en het aantal sportieve ambassadrices en ambassadeurs verdubbelen.”

“Elk jaar sterven er in ons land nog 2.300 mensen aan borstkanker en krijgen er meer dan 10.000 te horen dat ze borstkanker hebben. Een veel te hoge tol. Iedere steun is dan ook welkom om dit te stoppen. Dit dan nog eens combineren met je eigen gezondheid en met een unieke ervaring is helemaal top. Inschrijven dus op www.runforthink-pink.be!”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?