Boost je weerstand met groene groenten

Groene wintergroentjes zijn supergezond. Ze bevatten een schat aan vitamines en mineralen, die je weerstand een boost geven.

Groene groenten kan je het hele jaar door kopen in de supermarkt, maar in de winter zijn ze op hun allergezondst. Ze zijn dan ‘in het seizoen’ en bevatten de meeste vitamines en mineralen, wat bevorderlijk is voor je weerstand. Geniet de komende weken dus nog volop van deze ‘health boosters’! Hieronder geven we enkele tips:

Boerenkool
Boerenkool (of kale) bevat de meeste voedingsstoffen van alle koolsoorten. Het zit bomvol vitamines (o.a. vitamine A, vitamine C, vitamine K) en antioxidanten. Daarnaast bevat het ontstekingsremmende stoffen en heel wat mineralen zoals ijzer, koper, calcium en potassium. En last but not least: véél vezels! Je kan boerenkool verwerken in een smoothie, een soep, een pasta of het zelfs gebruiken om een gezonde hamburger of hotdog mee te beleggen.

Broccoli
Broccoli bevat veel vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Daarnaast zit er sulforafaan in, een stof die bacteriedodend werkt en beschermt tegen bepaalde soorten kanker. Broccoli moet nipt de duimen leggen voor boerenkool, maar het is wel makkelijker op vlak van bereidingen.

Savooikool
Savooikool heeft een ontstekingsremmende werking. Vroeger werden de bladeren gebruikt om wonden te verzorgen. Savooikool zit bomvol vitamine C en ijzer, de rijkelijk aanwezige vezels bevorderen de darmtransit en de goeie koolhydraten geven je veel energie. Superveel voordelen dus, en het is nog eens lekker ook… De koolgeur in je huis neem je er dan toch met plezier bij?

Spruitjes
Ook dit zijn regelrechte gezondheidsbommetjes! De voorwaarde is dat je ze niet te lang kookt want dan gaan de vitamines (vooral C en K, maar ook A, B en E) verloren en dan smaken ze ook minder lekker. Op vlak van mineralen leveren spuitjes kalium, magnesium, calcium, ijzer, foliumzuur en nog veel meer. Het kan niet op! Spruitjes zijn overheerlijk in ovenschotels en wokgerechten.

Postelein
Vetten in groenten, dat is niet meteen iets wat je verwacht. Maar het kan, avocado is er een goed voorbeeld van. Ook postelein bevat omega-3 vetten. Verwerk de blaadjes in een salade, een stomp/puree of een soep: goed voor je lever én je luchtwegen!

Veldsla
Ook in veldsla (wat eigenlijk geen echte slasoort is) zitten gezonde omega-3 vetzuren. Goed voor de bloedvaten en de hersenen! Veldsla is ook rijk aan vitamine A en C, kalium, ijzer en foliumzuur. Je kan er superlekkere soep van maken!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?