‘Bolt kan 9.45 lopen’

Usain Bolt moet in staat zijn om zijn wereldrecord op de 100 meter van 9.58 terug te brengen naar 9.45. Dat beweert althans de Britse hoogleraar John Barrow op basis van wiskundig bewijs.

Er is al eerder wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de snelste tijd die op de 100 meter gelopen zou kunnen worden. Volgens Johan Barrow van de Cambridge University hielden die echter geen rekening met bepaalde belangrijke factoren en bovendien is Usain Bolt inmiddels sneller dan onderzoekers ooit durfden te voorspellen. 

Op basis van wiskundig bewijs denkt Barrow dat Bolt zijn wereldrecord van 9,58 seconden kan terugbrengen naar 9,45 seconden. Volgens hem zijn er drie factoren die de prestatie van de Jamaicaan kunnen verbeteren: zijn reactietijd, de rugwind en de hoogte waarop gelopen wordt.

Usain Bolt is van alle goede sprinters de traagste starter. Als hij na het startschot zo snel mogelijk – dat is na 0,10 seconden – zou vertrekken, kan hij 0,05 seconden van zijn huidige record afdoen. Bij zijn huidige wereldrecord waaide het 0,9 meter per seconde in het stadion. De maximaal toegestane windsnelheid is 2 meter per seconde. Als Bolt daarvan zou kunnen profiteren, zou hij nog eens 0,05 seconden sneller zijn. De laatste 0,03 seconden winst kan Bolt boeken door op de maximaal toegestane hoogte voor atletische records te lopen en dat is 1.000 meter boven zeeniveau.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?