Bolt geflitst tegen 43,88 km/u

Onderzoekers van de KU Leuven hebben tijdens de Belgacom Memorial Van Damme de sprint van Usain Bolt tot in de puntjes geanalyseerd. Zo concludeerden ze dat de Jamaicaan een topsnelheid van 43,88 km/u haalde.

Usain Bolt verloor in Brussel tijdens de eerste vier passen de meeste tijd ten opzichte van zijn recordwedstrijd in Berlijn. (foto belga)
Onderzoekers van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven maten op 16 september de 100m van Bolt voor het eerst 300 keer per seconde met een laser. Uit de resultaten blijkt onder andere dat de Jamaicaan in Brussel in 9’76 een topsnelheid haalde van 43,88 km/uur.

Ter vergelijking: in 2009 zette Bolt in Berlijn met 9’58 een nieuw wereldrecord neer en toen lag zijn top speed op 44,5 km/u. 

Volgens de Leuvense onderzoekers presteerde Bolt in Brussel slechts in een drietal beperkte zones minder goed dan in Berlijn. De meeste tijd verloor hij tijdens de eerste vier passen. Na een vijftal meter haalde hij in Brussel een snelheid van 21,4 km/uur terwijl hij in Berlijn op die afstand reeds 25 km/uur bereikte.

In de volgende drie passen maakte hij die snelheidsachterstand goed. In Brussel begon zijn snelheid te dalen na 67m13 terwijl hij in Berlijn nog één stap langer kon versnellen. In de zone tot 75 meter lag zijn snelheid er 0,5 km/uur hoger. Ook tijdens de laatste 10 meter ligt zijn snelheid van Berlijn 0,5 km/uur hoger.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?