Blootvoets lopen op warme dagen: do or don’t?

Zodra de temperatuur stijgt, laten we onze looptruien en lange broeken maar al te snel in de kast liggen, maar onze schoenen kunnen we niet zomaar uitlaten. Of toch?
Voorstanders van barefoot running beweren dat lopen zonder schoenen zelfs beter zou zijn dan lopen met schoenen die extra ondersteuning bieden. Een van de bekendste aanhangers van blootvoets lopen is zonder enige twijfel bioloog en professor Daniel Lieberman van de Harvard University. Hij beweert dat blootvoets lopen het risico op blessures verkleint en onze voeten in staat zijn om de oneffenheden van het terein te ‘scannen’ en zich aan te passen aan de temperatuur van de grond.  
Risico op loopblessures verkleinen
Als je blootvoets loopt, land je op je midden- of voorvoet, waarbij de spieren in je voet en lichaam de schok opvangen en niet je bottenstelsel, wat wel het geval is wanneer je op de hiel landt. Omdat de vering in de loopschoen in de hak zit, komen de meeste lopers eerst met de hiel op de grond, wat de kans op loopblessures vergroot. Barefoot running kan de impact verkleinen tot 60% van je lichaamsgewicht – in plaats van zo’n 200 à 300%.
Schoenen in de kast?

Houd er rekening mee dat het risico’s inhoudt als we plots zonder ondersteuning gaan trainen. Jarenlang hebben we niet anders geweten en zijn we eraan gewend geraakt. Gun jezelf dus eerst wat tijd en start al eens met binnenshuis zonder schoenen te lopen alvorens je je schoenen met je truien in de kast laat. Bovendien zou het ook niet voor iedereen geschikt zijn: de beter getrainde loper zou er meer voordeel uithalen dan de recreatieve loper met een gemiddeld tempo. De loopstijl van het blootvoets lopen zou dan ook makkelijker vol te houden zijn voor degene die harder loopt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?