‘Blootsvoets’ lopen in opmars

Ter vervanging van de traditionele loopschoen kiezen meer en meer sporters voor flexibele hardloopschoenen met een dunne zool, waardoor het lijkt alsof ze blootsvoets lopen. Dit biedt voordelen.

In het midden herken je de speciale loopschoen. (foto vibram)
Vooral blessures kunnen vermeden worden met de nieuwe – of beter “authentieke” – manier van lopen. In de dunne schoentjes van fabrikant Vibran zitten de tenen niet samen maar elk apart. De zool ervan is uiterst flexibel en zo lijkt het alsof je op blote voeten loopt, maar krijg je wel de bescherming die schoenen bieden.

Wel moet een nieuwe looptechniek worden aangeleerd. Het eerste contact moet worden gemaakt met de voorvoet in plaats van met de hiel, aangezien je geen schokabsorberende zool meer onder je voeten hebt. Deze manier van lopen stimuleert de spieren in het onderbeen en de voet, zodat de loper een beter evenwicht krijgt.

De demping van gewone loopschoenen is gunstig voor de voeten zelf maar zorgt voor problemen in de rest van het been. Wanneer je met je voorvoet de eerste schok opvangt, is er geen extra demping nodig en vermijd je de typische lopersklachten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?