Bloedbad op Boston Marathon

De marathon van Boston is opgeschrikt door twee explosies in de aankomstzone. Officieel zijn er drie doden en een honderdtal gewonden geteld.

De ontploffingen gebeurden achter de publiekstribune ter hoogte van de finish en ongeveer één uur na aankomst van de winnaar. Duizenden andere lopers moesten echter nog toekomen en werden opgewacht door hun supporters. 

Bij de explosies zijn uiteindelijk drie doden gevallen. Dat maakte de politiechef van Boston bekend. Volgens Amerikaanse media is één van de slachtoffers een jongen van acht. Er vielen ook meer dan honderd gewonden, aldus de autoriteiten. Volgens de politiechef hebben veel slachtoffers zeer erge verwondingen. Tien slachtoffers dienden een amputatie te ondergaan.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft intussen gevraagd dat voor het onderzoek naar de ontploffingen alle nodige maatregelen genomen worden. In New York heeft de politie extra  veiligheidsmaatregelen genomen in Manhattan. En ook in Washington werd in de buurt van het Witte Huis de waakzaamheid verhoogd.

Het Witte Huis gaat er alvast van uit dat de bomexplosies een terreuraanslag zijn. Dat heeft een verantwoordelijke verklaard. “Elk indicent met meerdere springtuigen – zoals hier het geval lijkt – is duidelijk een daad van terreur en wordt ook zo behandeld”, aldus de verantwoordelijke.

Buitenlandse Zaken volgt de situatie van nabij op. Voorlopig is er nog geen duidelijkheid of er al dan niet buitenlanders bij de slachtoffers en gewonden zijn. Volgens de officiële website van de marathon van Boston waren 23 Belgen ingeschreven voor de marathon.

SPORTWEDSTRIJDEN GESCHRAPT

De explosies na de marathon van Boston van maandag hebben ervoor gezorgd dat er enkele sportwedstrijden in de Amerikaanse stad afgelast moeten worden. Zo gaat het NBA-basketbalduel tussen de Boston Celtics en de Indiana Pacers van dinsdag niet door en ook de voor maandag geplande ijshockeypartij tussen de Boston Bruins en de Ottawa Senators (NHL) werd niet gespeeld. Het NBA-duel tussen Boston en Indiana wordt ook geschrapt, er wordt geen nieuwe datum voor de wedstrijd gezocht. Beide teams hebben hun ticket voor de play-offs in de Eastern Conference immers al beet en konden niet meer stijgen of zakken in het klassement.

DESISA EN JEPTOO WINNEN

De explosies vonden plaats ruim een uur na de aankomst van de winnaar, Lelisa Desisa, maar uiteraard werd het sportieve helemaal overschaduwd. De 23-jarige Ethiopiër had 2u10:22 nodig voor de 42,195 kilometer. Vijf seconden later liet de Keniaan Micah Kogo de Ethiopiër Gebre Gebremariam in de sprint om de tweede plaats achter zich.

Bij de vrouwen won de 32-jarige Keniaanse Rita Jeptoo in 2u26:24, voor de Ethiopische Meseret Hailu (2u26:57) en de Keniaanse Sharon Cherop (2u27:01), de winnares van vorig jaar.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?