Blinde Belg loopt marathon in Marokko

Mohamed Birza uit Beringen is het levende bewijs dat mensen met een handicap ook op sportief vlak hun mannetje kunnen staan. De blinde loper neemt op 31 januari namelijk deel aan de marathon van Marrakech.

Voor veel mensen met een handicap is het dagelijkse leven al niet gemakkelijk, laat staan dat ze het voortouw nemen in sportieve of culturele activiteiten. Mohamed Birza (49) wil tonen dat het anders kan. Als blinde atleet wil hij met zijn sportieve prestaties blinden uit hun isolement halen.

“Al jarenlang droom ik er van om terug te keren naar mijn roots in Marokko en daar een marathon te lopen. Met deze prestatie wil ik laten zien wat je als blinde allemaal kan bereiken via de sport”, zegt Mohamed.

Marathon Mo is overtuigd dat iedereen op een of andere manier wel een beperking heeft. Een extra motivatie voor hem is de soms schrijnende situatie van blinde mensen in zijn geboorteland Marokko, waar velen als bedelaar op straat terechtkomen. Mohamed zal daarom op 31 januari deelnemen aan de marathon van Marrakech, waar hij de strijd aangaat met valide lopers. Hij hoopt blinden of mensen met een handicap uit hun isolement te halen en ze actief te laten deelnemen aan de maatschappij.

Mohamed wil ook aantonen dat een blinde niet noodzakelijk in de G-sport terecht moet komen. “Mijn begeleider en ik vragen nooit specifieke voordelen en gaan gewoon de strijd aan met de valide lopers, waarbij we aardig ons mannetje staan. G-sporters kunnen perfect integreren in sportclubs die er open voor staan.”

Mohameds vaste begeleider is Roel Truyers, adoptievader van toploopster Imana Truyers. Mo en Roel wonnen afgelopen weekend nog The Blind Run in het Nederlandse Utrecht. Hieraan namen een vijftigtal duo’s deel, bestaande uit één ziende en één blinde of geblinddoekte loper. Op die manier konden heel wat ziende deelnemers ervaren hoe het is om te sporten met een visuele beperking. The Blind Run leverde bijna 20.000 euro op voor een veelbelovend project dat onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen wil verbeteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?