Blijven lopen in het najaar

Met het vallen van de bladeren en het korten van de dagen belanden veel hardlopers in een dipje. Nood aan enkele tips om het naseizoen door te komen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Ook in het najaar staan er nog heel wat loopevents op de kalender. (foto Nadia Verhoft)
WE ZULLEN DOORGAAN

Heel wat hardlopers laten zich niet afschrikken door het soms gure najaarsweer. En terecht, want wat is er mooier dan een tochtje over het kleurrijke bladerdek van een herfstig bos. Er staan de komende weken overigens nog heel wat loopevenementen op het programma.


Misschien heb je wel de grote plannen voor volgend jaar? Alpro Soya biedt zowel geoefende als beginnende lopers gepersonaliseerde trainingsschema’s en voedingstips om op te bouwen naar 5km, 10km, een halve of een hele marathon, en dat laatste zelfs in 3 of 4 uur. Ook voor evenementen als de Antwerp Ten Miles en de Brussels Ekiden bestaan er speciale schema’s.


VEILIGHEID

Nu de dagen steeds korter worden, moeten veel lopers hun hobby in het duister gaan uitoefenen. Het is enorm belangrijk dat je goed zichtbaar bent in het donker. Draag daarom schoenen en kleding met reflecterend materiaal, een fluohesje en/of een knipperend lampje rond je arm. Loop ook zoveel mogelijk over verlichte voet- of fietspaden en tegen het verkeer in. Je kiest ook best een route die je zelf goed kent.

GEZONDHEID

Met de herfst komt ook het griepseizoen weer aanwaaien. Zeker wie dan geregeld lichamelijke inspanningen doet, is vatbaar voor infecties. Neem daarom zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen ziektes. Trek na het lopen je bezwete kleren direct uit en droog je af. Was je handen geregeld, want overal kunnen ziekteverwekkers verscholen zitten. Overtrain jezelf niet, want dat kan je immuunsysteem belasten. Ga ook niet te laat trainen en zorg ervoor dat je genoeg slaapt.

KLEDIJ

Veel lopers hebben de neiging om zich meteen te warm te kleden als het herfst begint te worden. Het is beter om te werken met dunne laagjes en eventueel een licht regenjasje. Een pet of (dunne) muts houden het hoofd koel, maar niet té koel. Als het regent kan je je schoenen na het lopen best volproppen met oude kranten. Zo zijn ze sneller terug droog en blijft hun vorm behouden.

RUST

Na een zwaar seizoen is het verstandig om even een effectieve rustperiode in te lassen. Bouw geleidelijk af, maar vermijd daarna helemaal niks te doen. Het kan geen kwaad om enkele kilootjes (tot 3kg) bij te komen, maar vermijd te grote gewichtsschommelingen. Wat meer lichaamsvet werkt zelfs ziektewerend.

VARIATIE

Het feit dat je misschien even uitgekeken bent op je loopschoenen, betekent niet dat je helemaal stil moet zitten. Waarom niet eens een andere sport uitproberen? Wat dacht je van wandelen, fietsen, fitness of zwemmen? Op de website van Alpro Soya vindt iedereen – beginner of ervaren rot – voor deze sporten gratis trainings- & voedingsschema’s, gerichte begeleiding en een overzicht van de beste recreatieve evenementen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?