Wetenschappers van de universiteit van het Britse Portsmouth voerden een test uit waarbij ze hun testpubliek gezouten chips lieten proeven van een blauw, een wit en een rood bord.
De testers bestonden uit ‘moeilijke’ en ‘makkelijke’ eters. Dat onderscheid werd gemaakt aan de hand van een vragenlijst die het testpubliek moest invullen. De moeilijke eters verklaarden na afloop dat de chips op het blauwe en rode bord zouter smaakten dan de chips op het witte bord én dat de chips van het blauwe bord lekkerder waren. Nochtans betrof het allemaal chips van hetzelfde merk en met hetzelfde zoutgehalte. De makkelijke eters rapporteerden geen onderscheid tussen de chips van de drie bordjes.
De Britse onderzoekers besluiten uit hun test dat de kleur van het bord waarop voedsel geserveerd wordt een invloed heeft op de smaakbeleving. Maar ze voegen er meteen ook aan toe dat er nog meer onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld om na te gaan of de bevindingen ook opgaan voor andere soorten voedsel en andere kleuren.
“Deze kennis kan nuttig zijn voor wie zijn voedingsscope wil uitbreiden”, aldus Lorenzo Stafford, één van de professoren die het onderzoek leidde. “Als je bijvoorbeeld een kieskeurige eter wil aanmoedigen om meer groenten te proberen waarvan bekend is dat ze als bitter worden beschouwd, kan je proberen die groenten op een bord of in een kom te serveren waarvan bekend is dat ze de zoetheid verhogen. Door verder onderzoek kunnen we manieren vinden om het dieet van een persoon positief te beïnvloeden en als gevolg daarvan hun mentale en fysieke gezondheid verbeteren.”