Bizar: marathontopper lijkt niet te weten waar hij moet lopen (video)

Eliud Kipchoge had het knap lastig om de marathon van Berlijn te winnen. Al maakte zijn uitdager Guye Adola het zichzelf moeilijker dan nodig.

Met Kenenisa Bekele en Wilson Kipsang stonden er in Berlijn twee wereldkleppers van formaat klaar om Eliud Kipchoge het vuur aan de schenen te leggen. Allemaal viseerden ze bovendien het wereldrecord van Dennis Kimetto (2u02’57”). Uiteindelijk kon niemand die besttijd verbeteren, al zette Kipchoge met 2u03’32” nog een geweldige tijd neer op een doorweekt parcorus (check hier zijn trainingsschema van de laatste maand)

Zijn uitdagers Bekele en Kipsang losten de verwachtingen niet in en gaven op. Toch kreeg Kipchoge geen vrijgeleide naar de overwinning, want marathondebutant Guye Adola moest Kipchoge pas in de laatste kilometers laten gaan. Nochtans had de debuterende Ethiopiër de Keniaan een paar keer op enkele tientallen meters gezet in de laatste tien kilometer. Maar wat opviel: daar waar Kipchoge steeds de blauwe lijn koos – die de kortste weg naar de finish aangeeft – had Adola daar veel minder oog voor. Met als gevolg dat hij allicht toch wat meer afstand heeft afgelegd dan Kipchoge.

Op onderstaande video lijkt Kipchoge zijn concurrent zelfs te wijzen op het belang van de blauwe lijn. Al is het fragment voor interpretatie vatbaar. Het kan ook best zijn dat Kipchoge zijn concurrent erop attent maakt dat hij niet te dicht in zijn buurt moet lopen. Maar op momenten waarop beide heren alleen aan het lopen waren, gebeurde het hoe dan ook opvallend vaak dat Kipchoge aan de ene kant (de blauwe lijn) zat, en Adola helemaal aan de andere zijde.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?