‘Bietensap werkt niet bij toppers’

Bietensap kan leiden tot betere sportprestaties, maar dan wel bij de middenmoot en niet per se bij toppers. Dat concludeert een onderzoeksgroep uit het Engelse Exeter.

De duurprestatie van matig tot redelijk getrainde atleten gaat er door bietensap 2-3 % op vooruit. Zelfs al na eenmalige inname. De werking van bietensap voor topatleten is nog niet onderzocht. Een beperkt aantal studies onder goed getrainde atleten wijst niet op aanzienlijke prestatieverbeteringen.

Op het afgelopen congres van het American College of Sports Medicine (ACSM) werd gespeculeerd dat de effecten van bietensap op de efficiëntie wel eens afhankelijk zouden kunnen zijn van de mate van getraindheid. Hoe beter de atleet getraind is, hoe kleiner de positieve effecten van bietensap. Wellicht zijn goed getrainde atleten dus al zo goed getraind en efficiënt, dat bietensap geen toegevoegde waarde meer heeft.

Een zeer recente publicatie naar de effecten van bietensap lijkt deze speculatie te bevestigen. Goed getrainde wielrenners fietsten een tijdrit van 50 kilometer namelijk niet sneller na het drinken van nitraatrijk bietensap dan na het drinken van nitraatarm bietensap.

VERBODEN JE MOND TE SPOELEN

Fysiologisch gezien is er tot nu toe geen eenduidige verklaring gevonden voor de aangetoonde prestatieverbeteringen. De Engelse onderzoekers houden het op een verhoogde efficiëntie in de mitochondriën (de energiefabriekjes in de cellen) en een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren. Een eenzelfde prestatie zou door bietensap ook mogelijk zijn met lager zuurstofverbruik.

Als een atleet ervoor kiest om bietensap te drinken, mag hij/zij zijn mond wel niet spoelen met mondwater. Alleen de bacteriën in de mond zijn immers in staat om nitraat om te zetten in nitrietoxide en de positieve effecten van nitraatrijke voeding te laten optreden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?