Eerdere studies toonden aan dat na het lopen van een marathon bepaalde cardiale biomarkers net zo sterk stegen als na het krijgen van een hartaanval. Ook zou kransslagaderverkalking bij marathonlopers toenemen als een chronisch gevolg van (duur-)lopen. “Maar dat zou ook een gevolg kunnen zijn van traditionele risicofacotoren, zoals roken”, aldus Dr. Axel Pressler, hoofd van het preventiecentrum aan de universitiet in München en mede-onderzoeker van een nieuwe studie.
Die recente studie – gepubliceerd in The European Journal of Preventive Cardiology – onderzocht of lopen an sich bijdroeg tot het ontwikkelen van aderverkalking (de meest voorkomende oorzaak van een hartaanval). De studie onderzocht enkel gezonde personen (zonder een voorgeschiedenis van cardiovasculaire aandoeningen), waarvan 97 hadden deelgenomen aan de marathon in München in 2013. Voor deze marathon hadden ze gemiddeld 11 andere wedstrijden (van halve- tot ultramarathon) succesvol uitgelopen.
Inspanningsvermogen
Voor het onderzoek moesten ze een inspanningstest doen om hun maximale zuurstofopname vast te stellen, alsook hun trainingsgeschiedenis, eindtijd op de marathon en het aantal kilometers dat ze wekelijks liepen, vermelden (gemiddeld liepen ze wekelijks 59 km en jaarlijks 1639 km). Voor en na de marathon werden het verhardingsniveau van de slagaders, de dikte van middelgrote arteriën en de endothleliale dysfunctie gemeten. Die medische termen mag je eigenlijk vergeten, want belangrijker zijn de bevindingen van de test: de marathonlopers hadden normale gemiddelde waarden op de drie bovengenoemde metingen. Er was ook geen verband tussen het inspanningsvermogen, de eindtijd, het aantal gelopen wedstrijden of de wekelijkse/jaarlijkse kilometers. Het enige kenmerk van lopers dat onafhankelijk met de drie metingen met aderverkalking in verband werd gebracht, was de leeftijd. Dr. Pressler verklaart: “Hoe ouder, hoe minder elastisch onze slagaders.”
Dit onderzoek toont aan dat lopers die 20 marathons liepen geen stijvere slagaders of een verminderde werking van de bloedvaten hadden dan mensen van dezelfde leeftijd die 5 of zelfs geen marathon liepen. Dat betekent dus dat je volgens deze studie geen verhoogd risico op aderverkalking (en dus een hartaanval) hebt als je meerdere marathons loopt. De algehele conditie van je slagaders hangt enkel af van je leeftijd.
Met andere woorden: laat je geen schrik aanjagen als je al heel wat marathons op je palmares hebt staan of er nog aan wil toevoegen. Besef natuurlijk wel dat het lopen van marathons je lichaam onder spanning zet en dat zoiets enkel verantwoord is als je er voldoende voor getraind hebt.