Bewezen: joggen is dé beste sport tegen zwaarlijvigheid

Slechte genen, waardoor je snel aankomt? Volgens de wetenschap is onze geliefde trainingsvorm de oplossing.
We wisten natuurlijk al langer dat sporten belangrijk is om gewicht te verliezen en/of om op een gezond gewicht te blijven, maar een grootschalige studie, gepubliceerd in PLOS Genetics, geeft ook aan welke bewegingsvorm het genetisch risico op zwaarlijvigheid nu het meest verkleint. Goed nieuws voor lopers, want joggen kwam als grote winnaar uit de studie, waaraan meer dan 18.000 mensen deelnamen. Bergbeklimmen, lange yogasessies, bepaalde dansstijlen en wandelen (aan een stevig tempo) vulden de top 5 aan.
18 sporten onderzocht
Ontelbaar veel studies toonden al aan dat regelmatig sporten helpt in de strijd tegen overgewicht, maar weinig wetenschappelijk onderzoek ging na welke fysieke activiteit daar nu precies het best voor is. Bovendien hanteerden die studies enkel BMI als maatstaf, terwijl de recentere studie vijf verschillende criteria, waaronder BMI, vetpercentage en tailleomtrek, betrok. 
Daarnaast verzamelden de onderzoekers ook genetische informatie via bloedstalen en werd er gepeild naar de levensstijl en activiteiten van de proefpersonen. Deelnemers werden verder beoordeeld op basis van hun aanleg voor obesitas door bepaalde genen te linken aan een hoog BMI. Nadien onderzochten de wetenschappers de invloed van maar liefst 18 verschillende sporten. 
Gewichtsverlies
De studie toonde aan dat joggers onder meer een significant gezonder BMI en vetpercentage hadden, ondanks hun genetische aanleg om bij te komen. Die vastselling suggereert dus dat joggen het negatieve effect van genetische aanleg vermindert én dat deze sport helpt om sneller gewicht te verliezen.

Hoewel het nog niet duidelijk is waarom joggen een groter effect heeft dan de andere bewegingsvormen, biedt joggen in het algemeen tal van bewezen gezondheidsvoordelen. Lopen verbetert de bloedcirculatie, bevordert het geheugen, vermindert stress en verkleint het het sterfterisico

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.