Bewezen: 1 week zonder beweging heeft zelfde impact op mentale welbevinden als 1 week slaaptekort

Het goede nieuws? Slechts 15 minuten en 9 seconden bewegen is voldoende om een mentale boost te krijgen.

Dat fysieke inactiviteit een negatieve impact heeft op je mentale gezondheid wist je wellicht al. Hoe groot de impact exact is, werd nu ook aangetoond in een nieuw experiment, waarbij sporters hun sportroutine een week lang pauzeerden. Het effect op het mentaal welzijn bleek gelijk te staan aan een week slaapgebrek.

Voor het experiment van ASICS, Mind Race genaamd, werden gezonde deelnemers gevraagd om hun reguliere sportroutine een week te onderbreken. De resultaten zijn opmerkelijk: zowel het cognitieve als emotionele welzijn van de deelnemers werd beïnvloed. Ze meldden een toename van 23% in piekeren; hun zelfvertrouwen daalde met 20%; hun energieniveau daalde met 23% en hun vermogen om met stress om te gaan daalde met 22%. Na slechts één week niet te hebben getraind, daalde de totale ‘State of Mind’-score van de deelnemers met gemiddeld 18% – en wel van een hoge 68/100 wanneer ze lichamelijk actief waren, tot een middelmatige 55/100 wanneer ze stopten met trainen.

Negatieve effect counteren

Maar er is gelukkig ook positief nieuws. De deelnemers werden opgevolgd toen ze weer gingen sporten en allen ondervonden ze directe verbeteringen in hun humeur. De negatieve effecten van het gebrek aan lichaamsbeweging kunnen dus snel worden gecompenseerd.

Professor Brendon Stubbs, toonaangevend onderzoeker op vlak van beweging en mentale gezondheid, analyseerde de gegevens van duizenden mensen die sinds juni 2021 deelnemen aan de lopende Uplifting Minds Study van ASICS. De studie maakt gebruik van geavanceerde technologie om EEG na te bootsen en de impact van lichaamsbeweging op de gemoedstoestand van mensen vast te leggen.

Op basis van de reeds verzamelde gegevens van verschillende sporten en regio’s kon er worden aangetoond dat slechts vijftien minuten en 9 seconden lichaamsbeweging nodig is om onze mentale toestand aanzienlijk te verbeteren. “Dit onderzoek helpt om de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is om de geestelijke gezondheid te verbeteren, te kwantificeren en tastbaarder te maken. Deze studie toont aan dat het welzijn van mensen na een periode van rust zeer snel terugkeert wanneer ze weer regelmatig gaan sporten”, aldus Stubbs.

*De effecten van inactiviteit zijn vastgelegd in de film The Mind Race experiment, waarin een groep deelnemers van het onderzoek wordt gevolgd. Je kan de video hier bekijken op YouTube.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?