‘Bewegen veroorzaakt emotie’

Mensen die één tot drie uur sporten hebben 50 procent minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Geïnspireerd door het onderzoek van het Trimbos-instituut, werkten enkele Nederlandse runningspecialisten een therapie uit.

Tijdens fysieke inspanningen maakt het lichaam stoffen aan als dopamine, endorfine, serotonine, en zorgt het voor de afname van het stresshormoon cortisol. Hardloopcoaches Jans Kuik en Alida Wolters zijn op basis daarvan aan de slag gegaan met een therapie die zijn oorsprong vindt in Amerika. 

Hardloopcoaches Jans Kuik en Alida Wolters waren al een tijdje overtuigd van de helende werking van runningtherapie. “We staan te popelen om met mensen aan de slag te gaan”, zegt Wolters in het Nederlands Dagblad.

De therapie biedt mensen de kans om psychische klachten te verwerken door middel van lopen. Tijdens de stretching- of de cooling down sessies worden de mensen ook aangespoord om te praten met de runningtherapeuten.

“We hebben anderhalf uur en daarin wordt ook gewandeld, gerekt en gestrekt en ook tijdens de cooling down zijn mensen prima in staat om te praten.” “Bewegen veroorzaakt emotie”, voegt Wolters daar aan toe.

“We beginnen de therapie met een uitgebreide intake. Een gesprek en een vragenlijst moeten duidelijk maken op welke manier we een cliënt het beste kunnen helpen. We lopen met groepen, maar ook individueel”, klinkt het.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.