Bewegen is goed voor nachtrust

Mensen die regelmatig lopen of op een andere manier bewegen, slapen lekkerder en kampen minder vaak met slaapproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse National Sleep Foundation.

De National Sleep Foundation deed een onderzoek bij duizend volwassenen van 23 tot 60 jaar. Zij werden op basis van hun bewegingspatroon ingedeeld in vier groepen: zeer actief, redelijk actief, licht actief en niet actief, zo staat te lezen in Medical News Today.

Zeer actieve deelnemers, die bijvoorbeeld aan lopen, fietsen, zwemmen of andere competitieve sporten deden, bleken het minst te kampen met slaapproblemen. Ruim tweederde van hen had in de laatste twee weken voor de bevraging helemaal geen moeilijkheden met slapen, zoals slapeloosheid, te vroeg wakker worden of niet in slaap kunnen vallen.

Van de deelnemers die bewogen, gaf 67% aan dat ze bijna elke nacht lekker sliepen. Bij de mensen die helemaal niet actief zijn, sliep maar 39% elke nacht lekker. Ze sliepen wel allemaal ongeveer even lang, gemiddeld 6 uur en 51 minuten per nacht.

Veel deelnemers die helemaal niet actief waren, hadden wel last van slaapproblemen. De helft werd ’s nachts wel eens wakker en bijna een kwart had moeite met inslapen. Zij voelden zich bovendien vaker slaperig dan de sporters en hadden vaker symptomen van slaapapneu.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?