Betere loper worden? Respecteer deze ideale trainingsverhouding

We lopen omdat we dat graag doen, maar voor velen wordt het alleen maar leuker als ze ook een betere loper worden. De ideale trainingsverhouding respecteren, helpt je daarbij.

Elke week hetzelfde rondje over dezelfde afstand aan dezelfde snelheid afwerken? Misschien vind je het leuk, maar een betere loper word je er niet van. Elke training sneller proberen te lopen? Nope, ook niet het beste idee, want op die manier bouw je geen basis op en reserveer je maar best een ticketje voor de lappenmand.

Hoe moet het dan wel? Door te variëren in traningsintensiteit, ofwel: gepolariseerd trainen. Die methode houdt in dat je heel langzaam of heel intensief traint en het middengebied overslaat. Thijs Dekiere, loopcoach bij Energy Lab, legt uit: “De ideale verhouding is 80% extensief en 20% heel intensief. Wie drie keer per week loopt, kiest best voor twee trage duurlopen en een intervaltraining. Beginners kunnen best beginnen met 10% intensief werk en opbouwen.”

Dit is een stukje uit een artikel dat een tijdje geleden in running.be magazine verscheen. Het volledige artikel kan je hier raadplegen. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?