Beter lopen met het juiste deuntje in je oren?

Wetenschappers hebben ontdekt dat luisteren naar muziek tijdens het sporten je prestaties kan verhogen. De voorwaarde is wel dat je zorgt voor nummers op het juiste tempo.

Gaat het lopen niet altijd van een leien dakje? Door te sporten met goed gekozen muziek, gaat het misschien wat makkelijker! Dat is alleszins wat wetenschappers van de Brunel University in Londen beweren. “Muziek vermindert het gevoel van inspanning en vermoeidheid tijdens het sporten. Hierdoor raak je sneller in een flow en kan je de inspanning langer volhouden,” aldus sportpsycholoog Costas Karageorghis.

In het onderzoek konden goedgetrainde lopers tot 20 procent langer blijven lopen op de loopband met muziek op de achtergrond. Er is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: je moet zorgen voor nummers op het juiste tempo en ritme. Hier is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen muziek die niet synchroon loopt met je loopritme en deuntjes die wél synchroon zijn:
* Asynchroon: hier geldt de regel dat hoe intensiever je loopt, des te sneller de muziek moet zijn. Je hoeft nu ook niet meteen de allersnelste beats te downloaden; hou rekening met een bovengrens tussen 140 bpm en 145 bpm. Snellere muziek wordt moeilijk voor je hersens om te verwerken, en dat is nu ook weer niet de bedoeling tijdens je looptoertje hé …
* Synchroon: bij dit soort muziek pas je je looptred aan volgens het tempo van de muziek. In dit geval mag de muziek een hoger tempo hebben dan bij asynchrone nummers. Ideaal is muziek van 130 à 140 bpm tot 200 bpm. Op die manier word je geprikkeld om sneller te lopen.

De tekst van een song kan trouwens ook stimulerend werken voor je loopprestaties. Er is een reden waarom ‘Eye of the Tiger’ in zoveel hardloopplaylists prijkt. 

Wil je weten of je het juiste liedje kiest bij jouw tempo? Check dan zeker de bpm-lijstjes op het running.be Spotify-account. De playlists worden overigens regelmatig geüpdatet, zodat je steeds nieuwe motiverende beats kan ontdekken tijdens je loopsessies. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?