Eerder hadden we het onder andere al over de hyperaccurate gps-meting, Komoot-integratie, en meting van de slaapkwaliteit, maar we laten je graag ook kennismaken met de Fuelwise- en Hill Splitter-functies.
Nu we de Polar Grit X al een aantal weken rond onze pols hebben, vallen er nog een paar zaken extra op. Zo merken we dat het lage gewicht (65 gram) van dit outdoor multisporthorloge echt aangenaam is: als we niet gaan fietsen of lopen, maken we de polsband een beetje losser en is het comfort echt hoog, terwijl je er evenmin iets van merkt als je tijdens het sporten de band wat strakker aantrekt om de hartslagmeting optimaal te laten functioneren. Heel opvallend is de accurate positiemeting. In vergelijking met fiets-gps’en van Wahoo, Bryton en Mio is die meting gewoon correcter (duidelijk merkbaar in de Strava-file achteraf). De functies die we het handigst vonden – naast degene die we hieronder bespreken – zijn Nightly Recharge (de Grit X weet effectief of slecht of goed hebben geslapen en het is interessant om te zien hoe en hoe vaak je slaaponderbrekingen hebt gehad), het weer (als er een regenwolkje staat, mag je er vanop aan dat het niet droog blijft) en de trainingsstatus (bij ‘Overbelasting’ start je best geen zware training, terwijl ‘Ondertraining’ zorgt voor een stevige appetijt om te gaan sporten).
Vermijd de hongerklop
Ben je net zoals wij en vergeet je geregeld om op de juiste tijdstippen te eten en drinken tijdens het sporten, dan is de Fuelwise-functie (Energie Aanvullen in de Nederlandstalige versie) enorm handig. Je kan kiezen voor de eenvoudige versies daarvan, waarbij je een handmatig ingestelde herinnering krijgt wanneer je moet eten of drinken, maar het interessantst is de Slimme Koolhydraatreminder. Eerst stel je de duur van je training in (90 minuten is het minimum), daarna de verwachte intensiteit en de hoeveelheid koolhydraten per portie (bv. 20 gram Kh per energiegel). Heb je een verkeerde inschatting gemaakt en duurt je sessie langer of is ze intensiever, dan schakelt ook Fuelwise een tandje bij en geeft die vaker reminders. Je kan ook herinneringen toevoegen om te drinken en aangezien we ook op dat vlak soms steken laten vallen (met koppijn tot gevolg …), maakten we daar gretig gebruik van.
Die herinneringen herken je door middel van een trilling die net iets anders is dan bij de routeaanwijzingen. Hoe anders het is, weten we niet precies, maar we hebben in elk geval geen Koolhydraatreminder gemist. Na de trilling krijg je te zien wat je moet doen: eten of drinken. In ons geval merkten we duidelijk dat we frisser bleven tijdens de training én dat we achteraf minder moeite hadden om terug op onze positieven te komen, terwijl we anders nogal vaak de neiging hebben om bij thuiskomst als een veelvraat onze koel- en snoepkast leeg te roven. Ook de typische hoofdpijn van iemand die gedehydrateerd is, konden we dankzij deze functie op de Grit X vermijden.
Heuveltje op, heuveltje af
Wie vaak in de heuvels traint, zal veel genot hebben van de Hill Splitter-functie. Die registreert je stijgings- en daalmeters, herkent hellingen en houdt zowel het aantal beklimmingen als het aantal klimkilometers bij. Wanneer de Polar merkt dat je aan het klimmen bent, schakelt hij binnen het Hill Splitter-scherm automatisch over op de gegevens van de huidige klim in plaats van de algemene klimgegevens. Ook achteraf is het leuk om te zien wat je op het vlak van klimmen hebt gepresteerd.
Wil je de andere functies en onze algemene indrukken over de Polar Grit X nog eens nalezen, check dan even ons eerste testverslag HIER.