Berlin Marathon: snel, sneller, snelst

Nu zondag staat met de marathon van Berlijn een echte klassieker op de loopkalender. Naar goede gewoonte komen ook heel wat Belgen aan de start van de snelste marathon ter wereld.

Op de laatste zondag van september wordt traditioneel de Berlin Marathon gelopen. Dit jaar zijn 41.224 deelnemers uit 127 landen ingeschreven. Onder hen ook 7.000 inwoners van Berlijn zelf.

Helemaal vooraan het pak, dat klokslag 9u op gang wordt geschoten, starten de elite-atleten. De Kenianen Eliud Kipchoge, Emmanuel Mutai en Geoffrey Mutai zijn de favorieten. Kipchoge wordt de meeste winstkansen toegedicht na zijn zeges in Rotterdam en Chicago (beide in 2014) en in Londen eerder dit jaar.

Het doel van de Kenianen is sowieso om het wereldrecord van hun landgenoot Dennis Kimetto te verbeteren. Die liep vorig jaar 2u02’57” in de Duitse metropool. De zes snelste (officieel erkende) marathontijden werden trouwens in Berlijn gelopen. De weergoden lijken hen zondag alvast gunstig gezind.

Naar goede gewoonte reizen ook een massa Belgen dit weekend naar Berlijn af. Manuela Soccol en good old Veerle Dejaeghere maken hun debuut op de 42,195 km en proberen onder de olympische limiet van 2u42′ te blijven. Bij de mannen staan onder andere Willem Van Schuerbeeck, Stijn Fincioen, Koen Naert en Florent Caelen op de deelnemerslijst. In het verleden won er driemaal een landgenoot: Karel Lismont in 1983, Magda Ilands in 1985 en Marleen Renders in 1998.

Wie de marathon van Berlijn zondag live wil volgen, kan daarvoor vanaf 8u45 terecht op de ARD.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?