Bereid je optimaal voor op een heuvelachtige trailloop met deze tips

Energy Lab-coach Thijs Dekiere deelt cruciale trainingstips voor een succesvolle trailrun.

Trek jij de laatste tijd ook steeds meer de natuur in voor je loopsessies? Of trek je al jarenlang naar het park of bos dicht bij huis en wil je die trainingskilometers binnenkort eens verzilveren op een echt trailevent? runningBE magazine blikt in het meinummer vooruit op de Nature Trail Series, de verzameling van de mooiste natuurlopen in België, waaronder de Keytrade Bank Crêtes de Spa, en geeft tips mee voor een succesvolle trailrun. Energy Lab-coach Thijs Dekiere belicht er hier alvast twee om je optimaal voor te bereiden. 

1. Doe bruggentrainingen

“Wil je binnenkort je eerste trailrun lopen, dan loont het de moeite om intervaltrainingen in je programma te integreren om alvast op cardiovasculair vlak te wennen aan inspanningen aan een hogere intensiteit. Het grote verschil tussen versnellingen op vlakke weg en bergop is enerzijds het feit dat je trager loopt. Je loopt met een aangepaste heup- en kniehoek waardoor je die specifieke spiergroepen op een andere manier belast. Anderzijds ga je op een helling ook je pezen extra stretchen. Overbelasting loert altijd om de hoek, dus bouw je trainingen stap voor stap op. Loop bijvoorbeeld korte lusjes rond en over een brug, zo’n 5 à 6 keer per sessie. In de beginfase doe je dat aan een rustig tempo, naarmate je trainingen vorderen en afhankelijk van je doelstelling voor de Crêtes de Spa, werk je de brugherhalingen aan een hoger tempo af.”

2. Focus op een juiste loophouding

“Zowel tijdens het bergop lopen als tijdens het afdalen is een goede loophouding cruciaal. Let erop om bij het bergop lopen je zwaartepunt iets dichter bij de grond te brengen, je passen te verkleinen en je pasfrequentie te verhogen. Voor de meeste lopers zijn de afdalingen vaak nog belastender. Wanneer je naar beneden loopt, werken je spieren niet alleen concentrisch (wat ze gewend zijn), maar ook excentrisch. Dat is meestal de oorzaak van stijfheid achteraf, omdat je je spieren op een totaal andere manier aan het werk zet dan bij een standaardloopje. Heel wat lopers zijn bang om in een afdaling snelheid te maken en de controle te verliezen, maar daardoor moeten hun spieren nóg harder werken om, al dan niet onbewust, af te remmen. Loop dus liever vlot en gecontroleerd naar beneden om die bijkomende belasting op je spieren tot een minimum te beperken.”

Meer tips? Lees de volledige vooruitblik op de Nature Trail Series in het meinummer van runningBE magazine, raadpleeg de overige tips & 2 trainingsschema’s voor de 10 en 21 km van de Keytrade Bank Crêtes de Spa. runningBE magazine is verkrijgbaar in de supermarkt, dagbladhandels en Standaard Boekhandel. Bestel het nummer in de webshop of lees het digitaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.