-
Weet wat een marathon inhoudt
Als je al enige loopervaring hebt, kan je wellicht verschillende (wedstrijd)afstanden lopen zonder dat je daarvoor een speficiek trainingsschema nodig hebt om je mee voor te bereiden. Het zal misschien niet je beste prestatie zijn, maar je bereikt de finish wellicht zonder al te veel problemen. Deze aanpak zal echter niet werken voor de marathon. De marathon is zowel op fysiek als mentaal vlak een uitdaging waarbij een goede voorbereiding cruciaal is. Denk na over wat je exact wil bereiken: hoe groter je ambities, hoe meer trainingstijd je nodig zal hebben. Maar wat je doel ook is, mik op een voorbereidingsperiode van minstens 12 weken. Weet je niet of dat realistisch is? Onderstaande vragen kunnen helpen bij je beslissing om al dan niet voor een marathon te trainen.
- Ben je het gewend om minstens 3 dagen per week te lopen?
Plots van een of twee trainingen naar drie of vier (of meer) trainingen in week één van je trainingsschema overschakelen, vraagt om een trainingsburn-out of overbelastingsblessure.
- Ben je vrij van blessures?
Wees voorzichtig als je al last hebt van een kwaaltje – hoe klein dat ook is. Zorg ervoor dat je dit eerst onder controle hebt, anders kan het problemen geven eens je trainingsvolume toeneemt.
- Staat je familie achter je marathonplannen?
Gedurende 3 tot 4 maanden zal je je toeleggen op je marathontraining. Je training zal vaak overlappen met andere sociale activiteiten, dus een familie die je steunt en begrijpt is van niet te onderschatten waarde.
- Heb je voldoende tijd om te trainen?
Schrijf je niet in als je marathontrainingen andere grote verplichtingen in het gedrang brengen. Ga na of je effectief voldoende tijd kan vrijmaken in je privé- en werkagenda. Uiteraard zal je opofferingen moeten maken, maar hoe haalbaar zijn die?
-
Stel slimme doelen
Er bestaan verschillende tools om je eindtijd op de marathon te voorspellen. Je kan je baseren op tijden die je op andere, kortere afstanden recent gelopen hebt. Een tijdsdoel voor ogen houden kan je motivatie verhogen, maar besef dat een gezonde ambitie het belangrijkste is – meer dan een streng tijdsdoel waarop je je blind staart.
Een tijd voorop stellen is dus zeker geen must. Het verhoogt het risico dat je onbewust harder zal trainen, harder dan je lichaam aankan. En zelfs als je blessures kan vermijden, riskeer je om het plezier in je trainingen kwijt te geraken. Bovendien zijn er genoeg andere doelen om op te focussen dan die eindtijd: loop bijvoorbeeld voor een goed doel, om je medaillecollectie uit te breiden of om de prestatie van ‘een marathon finishen’ van je bucketlist te vinken.
-
Laat een schema opstellen
Kies een plan dat bij je doel past en dat rekening houdt met je beschikbare trainingstijd. Als je een trainingsschema laat opstellen bij een coaching center, zal die altijd rekening houden met je privé- en werkagenda. Wees flexibel waar nodig en focus je op je langetermijndoel: je hele voorbereiding is niet om zeep als je die ene training eens niet kan afwerken. Het is een gevaar voor vele lopers die voor een eerste keer een marathon willen lopen: ze móeten elke training koste wat kost afwerken, zelfs wanneer werk, ziekte, kwetsuren of familiale verplichtingen er tussenkomen. Daardoor stijgt het gevaar dat je zelfs op je geplande rustdagen gaat trainen, of dat je je kortere loopjes langer of zwaarder maakt. Maar besef dat zo risico op burn-out of blessures stijgt, waardoor je misschien niet eens de start van je grote doel haalt.