Belgische sporters leiden gezondere levensstijl tijdens lockdown

Uit onderzoek blijkt dat we meer zijn beginnen sporten tijdens de coronacrisis. Bovendien slapen we langer én beter!

Polar heeft onderzoek gedaan naar het sport- en slaapgedrag van zijn gebruikers tijdens de coronacrisis. Ze analyseerden gegevens van februari tot en met april 2020. De resultaten tonen dat België tijdens de lockdown meer is gaan sporten en dat vooral buiten deed. De data laten ook zien dat het verplichte thuiswerken ervoor zorgde dat we langer en beter zijn gaan slapen.

We sporten vaker en meer buiten

Over het algemeen genomen zijn we meer gaan sporten tijdens de lockdown: Polar registreerde in april bij zijn 16 populairste sporten 41,9% meer sessies dan in februari. Binnen sporten was niet mogelijk door de sluiting van de zwembaden en de fitnesscentra. Ter compensatie trok de Belgische sporter massaal naar buiten. Hoewel het begin van de lente hier elk jaar aan bijdraagt, is de groei nu toch opmerkelijk groter. We gingen/gaan vooral lopen, wandelen en fietsen.

“De data onderschrijven de relatief ontspannen lockdown in België, waarbij zelfstandig buiten sporten aangemoedigd werd,” zegt Dr. Raija Laukkanen, Director Science Collaborations bij Polar. “De verschillen met de resultaten uit andere landen is dan ook groot. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar mensen alleen nog naar buiten mochten voor het strikt noodzakelijke, zagen we een sterke daling in het aantal geregistreerde buitensportsessies.” Dat de sportpatronen veranderen naargelang de maatregelen van land tot land, is wel duidelijk. Nederland bijvoorbeeld, waar de maatregelen te vergelijken zijn met de onze, merkt een gelijkaardige tendens in de cijfers.

We slapen langer en beter

Uit het onderzoek van de slaapgegevens blijkt dat Belgen op doordeweekse dagen in april gemiddeld een kwartier langer sliepen dan in februari. We gaan wat later naar bed (gemiddeld 23:53 uur vergeleken 23:42 uur in februari) en de wekker gaat ook later (gemiddeld 07:42 uur in plaats van 07:16 uur). Dit is een logisch gevolg van het verplichte thuiswerken: we zijn ’s ochtends geen reistijd meer kwijt, dus we kunnen langer blijven liggen.

Daarnaast blijkt dat we tijdens de lockdown gemiddeld ook beter zijn gaan slapen. De gemiddelde slaapscore, die samenvat hoe goed het autonome zenuwstelsel tijdens een slaap herstelt van fysieke en mentale inspanning, lag in april iets hoger dan in februari (van 73,0 naar 73,6). De data laten een gemiddeld lagere rusthartslag en hogere hartslagvariabiliteit zien, wat kan duiden op dalende stressniveaus tijdens de lockdown.

Gezondheidsvoordelen van de coronacrisis

De conclusie luidt dus dat de lockdown – hoe vervelend we het ook vinden – zorgt voor gezondheidsvoordelen: we sporten vaker buiten, slapen langer en beter en zijn minder gestrest. De maatregelen zijn nu geleidelijk aan het versoepelen, maar laat ons vooral onze goede gewoontes proberen behouden en blijven bewegen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?