Belgische Spartathlon-veteraan: ‘Dakpannen vlogen door de lucht, maar ik maakte al erger mee’

De 36ste editie van de mythische Spartathlon werd speciaal voor onze landgenoot Luc De Jaeger-Braet. Dankzij storm Zorba, dat zeker. Maar ook dankzij het record dat hij verbeterde.

De Spartathlon is een wedstrijd van 250 kilometer tussen Athene en Sparta. Je hebt 36 uur de tijd om de finish van deze legendarische ultra te bereiken. Luc De Jaeger-Braet was een van hen. De 61-jarige kinesitherapeut en osteopaat uit het Oost-Vlaamse Watervliet haalde voor de tiende keer de finish. Zo verbeterde hij het Belgische record van de inmiddels overleden Leo Van Tichelen.

De wedstrijd was dit jaar bijzonder dankzij storm Zorba. Luc liet er zich niet door uit zijn lood slaan en relativeerde de omstandigheden ook toen onze man hem opzocht: “Deze editie was een specialleke, want we zagen geen straaltje zon. Toch was dit niet de zwaarste Spartathlon. Ik herinner me jaren waarin we in 35 °C en meer liepen. Toen zag ik veel meer af.” Nochtans had de storm een stevige impact op de ultra: “Op een bepaald moment was er sprake van noodweer. Dakpannen vlogen door de lucht, bomen vielen om, straten stonden blank. Ik begon te wandelen, omdat ik vreesde weggeblazen te worden. Achteraf hoorde ik dat sommige deelnemers per vijf naast een auto moesten lopen om de wind te trotseren.”

Meer Spartathlon-verhalen van Luc lees je in ons novembernummer (nu in de winkels) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.