Belgen schrijven geschiedenis en verpulveren wereldrecord Backyard Ultra!

Merijn Geerts en Ivo Steyaert hebben voor het eerst in de geschiedenis van de meedogeloze World Backyard Ultra meer dan 100 rondes afgelegd.

Op woensdagavond verrassten Merijn Geerts en Ivo Steyaert de (ultra)loopwereld door het vorige Backyard Ultra record te verbeteren en liefst 101 rondes in 101 opeenvolgende uren te voltooien. Ze liepen meer dan 677 kilometer.

Bij de Backyard Ultra moeten deelnemers zo veel mogelijk rondjes van 6,706 km afleggen tot er één deelnemer overblijft. Hoe sneller je de ronde aflegt, hoe langer je kan rusten voor je een nieuwe ronde start. De Bayckyard Ultra maakt deel uit van het wereldkampioenschap voor landenteams, dat in 2020 al gewonnen werd door het Belgische team. In mei dit jaar vestigde Geert het wereldrecord Backyard op 90 rondes.

Wereldwijd gingen er 544 deelnemers uit 37 landen op zaterdag gelijktijdig van start op satellietlocaties. Voor België waren dit de Hoge Rielen in Lichtaart, Kasterlee.

Na 85 uur lopen bleven Geerts en Steyaert als enige lopers over. Naarmate het event vorderde kreeg het Belische duo steeds meer belangstelling van volgers en media wereldwijd. Zouden zij de mythische grens van 100 rondes breken?

Woensdagochtend hadden ze het vorige record van 90 rondes reeds verbeterd, maar Geerts en Steyaert waren vastberaden om 100 rondes te voltooien en zetten door. Woensdagavond  hadden ze allebei al 100 rondjes afgewerkt, goed voor in totaal ruim 670 kilometer. Na een korte toast op hun prestatie met fans die waren afgezakt, deden de Belgen nog een laatste rondje om zo samen af te ronden op 101 rondes: ze liepen in totaal 100 uren, 55 minuten, 50 seconden en  677,2 kilometer.

Hoewel Merijn Geerts en Ivo Steyeart als laatsten overbleven, ging de wereldtitel naar de Amerikanen. De prestatie van het hele team telt, waardoor team USA de gouden medaille in ontvangst mocht nemen. Toch is het vooral de prestatie van het Belgische duo dat de pers en loopfans wereldwijd in de ban houdt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?