Belgen kloppen toppers en pakken goud op EK obstacle running

Een Belgische delegatie trok het voorbije weekend naar het Deense Esjberg, waar het Europees kampioenschap obstacle course running (OCR) plaatsvond. Onze landgenoten deden het prima.

Het EK OCR was verspreid over meerdere dagen. Vrijdag beten de deelnemers van de Short Course de spits af. Het parcours was allerminst een eitje. Minder dan 10% van de lopers haspelde alle – vooral technische – hindernissen op de omloop van 4 kilometer af. Dat hield onze landgenoot Billy Vandewalle (41’15”) niet tegen om met het goud aan de haal te gaan in de leeftijdscategorie 18- tot 24-jarigen. Hij had een dikke minuut voorsprong op de Nederlandse specialist Jesse de Heer. De snelste van het hele pak was de Deen Leon Kofoed, die voor eigen volk in 33’04” naar de zege snelde. Ook bij de vrouwen was er Scandinavisch succes met de winst voor de Zweedse Elin Härkönen (1u33’23”).

Zaterdag kregen de obstacle runners een parcours van 15 kilometer met zo’n 50 hindernissen voor de kiezen. Het traject was dan wel relatief vlak, maar door de stevige zandpassages konden ook hier lang niet alle deelnemers alle obstakels overwinnen: iets meer dan 30% deed dat wel. Bij de elites was de gouden plak voor onze landgenoot Thibault Debusschere. Thibault werkt zelf nog voltijds, maar beende in de slotkilometers de viervoudige wereldkampioen en profatleet Jonathan Albon bij. Uiteindelijk finishten beide heren in dezelfde tijd (1u11’14”). Met Thomas Buyle (5de, 1u16’42”) en Jensen Blondeel (11de, 1u21’07”) presteerde ons land in de breedte sterk in die race. Bij de vrouwen finishte de Slowaakse Eszter Hortobagyiova (1u45’32”) als eerste. Zij had ruim 10 minuten voorsprong op thuisloopster Katja Christensen.

Zondag stond de teamcompetitie op het programma. Onze landgenoten Blondeel en Debusschere maakten samen met de Nederlander Alexander Struyk deel uit van Team Urban Sky, dat de tweede plek veroverde. Het Nederlandse Hang On-team pakte het goud.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.