Belgen bereiden zich in de Ardennen voor op Polar Running Expedition

Wat hebben de Ardennen en West-Groenland met elkaar gemeen? Enkele landgenoten gebruiken die eerste plek als trainingslocatie om een Polar Running Expedition op de tweede bestemming tot een goed einde te brengen.

Tijdens zo’n expeditie in Groenland loop je 5 dagen lang door de fantastische, onherbergzame natuur. Het doel: de ijskap veroveren. Het is voor alle duidelijkheid geen wedstrijd. Het expeditieteam zet zich samen in om de Polar Running Expeditie te doen slagen: samen maken ze hun basecamp klaar voor de nacht, bereiden ze hun expeditiemaaltijden en genieten ze van het uitzonderlijke avontuur. Een ultra-grensverleggend concept, bedacht door Dixie Dansercoer, Master IPGA Guide en een wereldauthoriteit op het vlak van poolexpedities, en ervaren ultralopers Christoph Vandewiele en Erik Michels.

In september van dit jaar trekt de expeditie naar West-Groenland, waar de deelnemers gemiddeld 30 kilometer per dag zullen afleggen. De Ardennen zijn blijkbaar een prima oefenterrein. Christoph geeft ons hieronder een impressie van hoe het er aan toe ging op een voorbereidingsweekend in de Ardennen …

Zelfde passie

Om de aspirant expeditieleden en andere geïnteresseerde trailrunners een correct beeld te kunnen bieden van wat zo’n expeditie inhoudt, was het zaterdagvoormiddag verzamelen geblazen in Wigny, een klein gehucht midden in Parc Naturel des Deux Ourthes in het groene hart van de Belgische Ardennen. Erik, Thirsa en Christoph verwelkomden de 7 lopers met open armen: sommigen hadden al wat loopervaring in het hoge noorden, anderen verdienden hun strepen vooral in de Ardennen en de Alpen. Eén ding hadden ze allemaal gemeen: passie voor trailrunnen en avontuur. En vooral: goesting om hun kennis en ervaring uit te wisselen met elkaar!

Na de lunch ging de groep onmiddellijk op pad voor een goede 25 km door en over ruw terrein. Klassieke bospaadjes, GR-trajecten, rivier-crossings en ‘vanaf hier moeten we 1,5 km rechtdoor over de Ardeense heuvels’ passeerden allemaal de revue. ’s Avonds werd er na een deugddoende warme douche en een heerlijke maaltijd verder gepraat over de kennis en expertise die nodig zijn om je goed voor te bereiden op zo’n polar running expeditie. Thirsa Michiels, de expeditie-arts van Polar Running Expeditions, gaf een overzicht van de belangrijkste medische- en veiligheidsaspecten van een dergelijke expeditie en hoe correct te reageren bij een ongeval in afgelegen gebieden. Ook het belang van materiaalkeuze om 5 dagen na elkaar door het desolate terrein richting de immense Groenlandse ijskap te lopen, kwam uitgebreid aan bod.

Op zondag was het eerst verzamelen geblazen op het grasveld voor een basecamp-briefing, waarbij de praktische kanten van een loopexpeditie aan bod kwamen: het op -en afbreken van de expeditietenten (ook in moeilijke weersomstandigheden), een overzicht van het materiaal dat Polar Running Expeditions voor alle deelnemers voorziet, het gebruik van benzinevuurtjes om sneeuw te smelten, alsook het verplaatsen van het basecamp-materiaal per slee tot op de dropzones voor het logistiek team.

Nadien vertrok de groep opnieuw richting de bossen, duidelijk met de ambitie om zo weinig mogelijk op klassieke paadjes te rennen en zo veel mogelijk ervaring op te doen op technisch ‘Barkley-achtig’ terrein. 15 km en 4 rivier-crossings later kon de groep opnieuw lachend de benen onder tafel schuiven en genieten van een heerlijke lunch op het terras van het Polar Running Expeditions-basecamp. Nog voor de borden leeg waren, werden er tussen de verschillende lopers al afspraken gemaakt voor gezamenlijke loopjes in de toekomst.

Mee op pad

Ben je een ervaren loper met zin voor avontuur? Inschrijven voor de Groenland-expeditie van 6 tot 12 September onder begeleiding van Dixie Dansercoer en Erik Michels kan nog tot 15 mei. Meer info vind je via de link hieronder.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?