Belg redt leven Brit tijdens Marathon des Sables

917 lopers, onder wie 37 Belgen, hebben de Marathon des Sables overleefd. Voor een Britse deelnemer mag je dat letterlijk nemen. Onze landgenoot Peter Van Eylen redde het leven van de uitgedroogde man.

Peter Van Eylen zag de Brit tijdens de eerste etappe op zo’n vijf meter naast het parcours liggen onder een struikje van amper een halve meter hoog. De man was helemaal uitgedroogd en had duidelijk hulp nodig. De Lummenaar schoot meteen zijn vuurpijl af om de hulpdiensten te verwittigen en bleef met twee andere Belgen bij de man.

“Onbegrijpelijk dat andere deelnemers de man al niet hadden geholpen. Ik kan me niet voorstellen dat ze hem niet gezien hebben. Na het afschieten van de pijl kwamen de hulpdiensten enkele minuten later met een jeep ter plaatse”, doet Van Eylen zijn verhaal in Het Nieuwsblad.

De Brit werd helemaal opgelapt en kon de laatste vier kilometer richting finish nog afleggen. “De man herstelde zelfs zo goed dat hij de meerdaagse ultraloop helemaal kon uitlopen. We hoorden achteraf dat we net op tijd waren. Had hij daar tien minuten langer gelegen, dan zou hij het bewustzijn hebben verloren.”

De Marathon des Sables was een heus avontuur en een grote rollercoaster aan emoties voor Van Eylen,  die als 327ste finishte in 43u25’22”. “De gebeurtenis met die Brit heeft me aangegrepen, maar ik deed gewoon wat iedereen zou doen. Niet meer dan dat. Het is de normaalste zaak van de wereld dat je de mensen helpt.”

De Marokkaan Rachid Elmorabity won in eigen land de 29ste editie van de ultraloop. Hij legde de 250 km door de bloedhete woestijn af in 20u27’37”. 37 Belgen haalden de eindmeet. Jochen Tourlousse was in 25u28’21” de snelste landgenoot.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?