Belg loopt dwars door Europa

Deze zomer gaat de derde editie van de Trans Europe Footrace door. Jos Van den Hende uit Lokeren zal als eerste Belg de 4.175,9 km tussen het Deense Skagen en het Britse Gibraltar afleggen.

De Trans Europe Footrace wordt maar af en toe georganiseerd. Tijdens de eerste editie in 2003 liepen de deelnemers van Lissabon naar Moskou. In 2009 ging de tocht van Bari naar de Noordkaap

Dit jaar wordt het startschot gegeven in Skagen op 18 augustus. In 64 opeenvolgende etappes gaat het van Denemarken via Duitsland, Frankrijk en Spanje naar het Britse Gibraltar waar op 21 oktober de aankomst plaatsvindt na 4.175,9 km.

De 54 deelnemers aan de Trans Europe Footrace 2012 komen uit elf verschillende landen: 1 Oostenrijker, 1 Canadees, 15 Fransen, 7 Duitsers, 2 Nederlanders, 18 Japanners, 2 Noren, 1 Zuid-Koreaan, 4 Zwitsers, 2 Britten en onze landgenoot Jos Van den Hende.

De 54-jarige Waaslander wil met zijn deelname geld ophalen voor Hachiko, een organisatie die hulphonden opleidt voor mensen met een motorische handicap. Op zijn website kunnen zowel bedrijven als particulieren een bijdrage storten per etappe of gokken op de vraag hoe lang hij zal doen over de 4.175,9 km.

‘MARATHON IS SPRINT VOOR MIJ’

“Ik heb altijd graag en veel gelopen”, zegt Van den Hende in Het Laatste Nieuws. “In mijn jeugdjaren was ik aangesloten bij AVLO, de Lokerse Atletiekclub en tot mijn veertigste was ik lid van triatlonclub TRILOK. Daarna kreeg ik klierkoorts en lag ik acht jaar stil. Na die periode begon ik weer te wandelen met mijn vrouw en kreeg ik de smaak opnieuw te pakken.”

Na een hele reeks stratenlopen en marathons legde Van den Hende zich meer en meer toe op etappelopen: loopwedstrijden over lange afstand, die gespreid zijn over verschillende dagen of weken. Hij liep ook vaak mee met ‘Marathon Man’ Stefaan Engels. “Ik loop omdat het me een gevoel van rust geeft, het is een vorm van meditatie. Ik loop dagelijks twee tot acht uur. Een marathon is een sprint voor mij”, lacht Van den Hende.

In 2010 nam hij deel aan de Transe Gaule, een Franse loopwedstrijd van maar liefst 1.150 kilometer, gespreid over achttien dagen. “Je moet in dit soort wedstrijden een dosis geluk hebben om het einde te halen. Een ernstige blessure betekent het einde. De kleine kwaaltjes, daar sla je je wel door. Er heerst enorm veel solidariteit onder de deelnemers, iedereen moedigt elkaar aan. Slapen doen we onderweg in sporthallen, op luchtmatrassen. Als er iemand wat langer wegblijft, maken de anderen al zijn bed op.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?