Belg loopt 840 km door Pyreneeën

Dominiek De Meulemeester uit Oostkamp is zondagmorgen aan een 840 km lange tocht dwars doorheen de Pyreneeën begonnen. Hiermee wil de West-Vlaming naar eigen zeggen andere mensen inspireren.

De Meulemeester is in Cap de Creus begonnen aan zijn tocht. Van de Middellandse Zee loopt hij dwars door de Pyreneeën westwaarts richting Cabo Higuer aan de Atlantische Oceaan, in totaal goed voor 840 km en 60.000 positieve hoogtemeters. Die wil hij in 11 à 16 dagen overbruggen, goed voor dagelijks 50 à 80 km.

De drijvende kracht achter de Oostkampse muziekschool Terra-Musica wil met zijn stunt de mensen inspireren om eens minder hun auto te gebruiken om zich te verplaatsen. “Als je buiten je ‘comfort zone’ gaat, schrik je er vaak van hoe lang je eigenlijk wel kan doorgaan”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

GEÏNSPIREERD DOOR JONET

Inspiratiebron voor De Meulemeester was het boek van de Spaanse ultraloopkampioen Kilian Jornet. “Hij bracht in minder dan acht dagen een soortgelijke Pyreneeëntocht tot een goed einde en is de enige die me dit ooit voordeed.”

“Het wordt het avontuur van mijn leven”, weet De Meulemeester. “Dagelijks zal ik in contact staan met de organisatie ‘Weather for expeditions’, die ook al poolreiziger Dixie Dansercoer begeleidde. Meteorologen zullen bekijken of ik in het dal moet blijven of de hoogte in kan trekken. Ik zal slapen in een ultralicht tentje. Mijn rugzak met water weegt net geen negen kilo. Af en toe zal ik het één en ander kopen in een berghut of dorpje. Voorts zal ik vooral een beroep doen op energiebars en gels. Halverwege mijn tocht zal er een postpakketje op me wachten met een nieuwe voorraad gels en bars.”

HOE OUDER, HOE MENTAAL STERKER

De 42-jarige West-Vlaming heeft in ieder geval vertrouwen in een goede afloop. “De basisconditie is er. Ik heb bijna dagelijks gelopen en op mijn voeding gelet. Toch pin ik me niet vast op een bepaald trainingsschema. Ik luister vooral naar mijn eigen lichaam. Ondertussen ben ik 42 jaar en ik ben ervan overtuigd dat je mentaal sterker staat, naarmate je ouder wordt.”

Ervaring heeft De Meulemeester ook genoeg. “Zo stond ik in 2012 aan de start van de 160 kilometer lange Ultratrail du Mont Blanc. Onlangs nam ik nog deel aan de Lavaredo Ultratrail in de Dolomieten. Na mijn tocht blijf ik nog in de Pyreneeën, want ik zou later in augustus nog graag deelnemen aan Le Grand Raid des Pyrénées in de streek van de Tourmalet“, besluit hij.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?