Belg Karel Sabbe blijft als laatste loper overeind in legendarische Barkley Marathons

Karel Sabbe heeft een geweldige prestatie geleverd in de VS. Hij bleef als laatste loper overeind in de mythische Barkley Marathons.

Karel Sabbe is niet vies van een uitdaging. Enkele jaren geleden liep onze landgenoot het record op de Appalachian Trail aan diggelen. Dit weekend nam hij deel aan de Barkley Marathons, een speciale wedstrijd. De Barkley Marathons vindt sinds 1986 plaats in het uitgestrekte natuurgebied Frozen Head State Park. De (maximum) 40 lopers vinden op het parcours geen wegaanduiding of bevoorrading. Ze krijgen voor de start een kaart met plaatsen waar ze moeten passeren en zorgen dus ook voor hun eigen voeding. De lopers werken in het beste geval een tocht van vijf rondes van 32 kilometer af, samen goed voor 160 kilometer en 18.000 hoogtemeter. De tijdslimiet bedraagt 60 uur.

Last man standing

Finishers zijn in deze wedstrijd zeldzamer dan opgevers. Vorig jaar liep niemand de Barkley Marathons uit. Dit jaar deed Karel Sabbe een poging om de finish te bereiken. Hij zette een fenomenale prestatie neer en gooide pas in de vierde ronde de handdoek in de ring. Op dat moment was hij de enige loper die nog in de race zat. John Kelly – de laatste finisher in deze wedstrijd, in 2017 – had er in de tweede ronde al de brui aan gegeven. Drievoudig finisher Jared Campbell stopte in de eerste ronde door een enkelblessure.

Voor Karel eindigde de wedstrijd dus in de vierde ronde. De eerste drie had hij afgelegd in 35 uur en 40 minuten. Het was Karels eerste deelname aan deze mythische wedstrijd. Het maakt zijn prestatie er alleen maar indrukwekkender op.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?