Belg gooit handdoek in extreme ultra: ‘Hier kom ik nooit meer’

Vorige week lieten we weten dat Erik Scharpé als enige Belg aan de start van de Yukon Arctic Ultra stond. Onze landgenoot heeft de wedstrijd moeten staken.

Erik Scharpé liet voor zijn afreis naar Canada weten dat de organisatie hem had gewaarschuwd voor een extreme editie van de Yukon Arctic Ultra. Normaal gezien dalen de temperaturen er tot zo’n -30 °C, maar deze keer namen ze een extra diepe duik.

De ultralopers kregen te maken met een thermometer die tot -54 °C aangaf. En dat werd onder meer onze landgenoot te veel. Op zijn Facebook-pagina vertelt Erik dat hij voor het eerst een wedstrijd niet kon finishen. Hij stopte na 110 kilometer: “Het waren de zwaarste 36 uur uit mijn leven. Toen ik stopte, had ik frostbite op 8 vingers. Gelukkig gaat het om bevriezing in een eerste fase en houd ik er geen blijvende letsels aan over – in tegenstelling tot heel wat andere atleten.”

Zwaarste uren

Ondertussen gaf de ultraloper ook al een reactie aan onze collega’s van Het Laatste Nieuws, en die schetst hoe extreem de omstandigheden in Canada waren. “Na het tweede checkpoint probeerde ik even te gaan liggen, maar ik bleef rillen. Ik moest kiezen: blijven liggen en hopen dat ik het warm kreeg – maar het risico lopen onderkoeld te geraken – of doorgaan en weten dat ik frostbite zou oplopen. Ik heb gekozen voor het laatste omdat de eerste optie mijn dood betekend zou hebben. De natuur heeft mij verslagen. Ook zonder frostbite had ik de race niet uitgelopen. Eigenlijk speel je er met je leven. Hier kom ik nooit meer.” 

Scharpé sloot nog wel af met een lach: “Ik heb een vrouw en kinderen en had beloofd om geen te grote risico’s te nemen. Ik heb mijn handen en voeten nog nodig. Een pint vastpakken met drie vingers is ook geen zicht.”

De Yukon Arctic Ultra is momenteel trouwens nog altijd aan de gang. De race werd even stopgezet, maar ondertussen proberen 3 van de 21 deelnemers toch nog de finish te bereiken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?